Companii

Bilanţul în turism: românii au lăsat aproape 2 mld. € pe vacanţe în străinătate, iar deficitul se adanceşte. Romania nu reuşeşte să atragă de la străini sumele cheltuite de romani în afara ţării

Bilanţul în turism: românii au lăsat aproape 2 mld....

Autor: Mirabela Tiron

20.02.2017, 00:03 299

Romanii au cheltuit peste 1,9 mi­liarde de euro anul trecut pe călătorii în străi­nătate, în creştere cu 3,6% faţă de anul an­terior şi aproape dublu faţă de 2009, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la BNR.

Pe de altă parte, străinii au lăsat în ţară 1,5 miliarde de euro, nivel în uşoară creştere faţă de cel din 2015, potrivit datelor  de pe site-ul bnr.ro. În struc­turile de primire turistică din ţară s-au înre­gis­trat anul trecut 2,4 milioane de sosiri ale turiştilor străini, cei mai mulţi vizi­tatori au provenit din Ger­ma­nia, Israel, Franţa şi Marea Britanie, arată datele de la Statistică.

Deficitul din turism s-a adancit însă, ajungand anul trecut la 361 mil. euro faţă de 313 mil. euro în 2015 şi 171 mil. euro în 2009, arată datele de la BNR.

Altfel spus, sumele lăsate de ro­mani în străinătate au crescut de la un an la altul cu un ritm mult mai mare faţă de cheltuiala turiştilor străini în ţară. Ro­manii au călătorit mai mult în străină­tate, ceea ce se vede şi în situaţia tra­fi­cu­lui aerian de pasageri. Traficul de pe cele 17 aeroporturi din ţară a crescut anul trecut cu peste 23% şi a ajuns la 16,4 mi­lioane de pasageri, conform datelor Asociaţiei Aeropor­tu­rilor din Romania. Creşterea tra­ficului pe aeroporturile din ţară a fost sus­ţinută de lansarea de noi rute de către companiile low-cost, care s-au dez­voltat şi pe aeroporturile din pro­vin­cie, din Cluj-Napoca, Iaşi sau Timi­şoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO