Companii

Bilanţul giganţilor-discreţi: traderii de cereale s-au întrecut în achiziţii în 2011

Bilanţul giganţilor-discreţi: traderii de cereale s-au întrecut în achiziţii în 2011

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

24.12.2011, 13:19 1058

Cargill, Alfred Toepfer şi Ameropa Grains, trei dintre primii cinci traderi de cereale de pe piaţa locală, au anunţat în acest an noi achiziţii în România, tranzacţii evaluate în total la câteva sute de milioane de euro.

Cargill, cel mai mare comerciant de cereale din România, a achiziţionat la începutul acestui an un siloz de 44.000 de tone la Drobeta-Turnu Severin de la compania Westgrain, deţinută de fraţii Micula, proprietarii European Drinks. Mai mult, Cargill este în negocieri avansate pentru achiziţia producătorului de nutreţuri pentru animale Provimi, prezent şi în România, unde are afaceri de peste 60 de milioane de euro. La sfârşitul anului trecut Cargill a reuşit să detroneze Alfred Toepfer din fotoliul de lider al traderilor după ce afacerile americanilor au ajuns la 420 de milioane de euro, în creştere cu 87% faţă de 2009.

De cealaltă parte, traderul Alfred Toepfer a anunţat la rândul său un plan-gigant de extindere în România care implică extinderea reţelei de silozuri la 16 prin investiţia în şase unităţi pe Dunăre, dar şi într-o alta în vestul României. Traderul a achiziţionat deja mai multe flote de barje dar vizează şi construcţia unui terminal de export în portul Constanţa. Traderul a achiziţionat în prima parte a acestui an un siloz în vestul ţării pentru 2,8 milioane de euro.

Şi Ameropa Grains a fost în acest an activă din punctul de vedere al achiziţiilor. Traderul elveţian aşteaptă toate aprobările din partea autorităţilor române pentru a putea oficializa achiziţia Azomureş Târgu Mureş, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din România. Tranzacţia este evaluată la peste 100 de milioane de euro.

Achiziţiile făcute de multinaţionalele-gigant de pe piaţa cerealelor arată interesul acestora pentru piaţa din România. Preluările vin şi în contextul în care în acest an România a avut cel mai bun an agricol din ultimii cinci iar cererea mondială pentru produse agroalimentare este tot mai mare.

S-au întrecut în achiziţii

Trader Ce a preluat
Cargill Siloz 44.000 tone
Cargill Producătorul de nutreţuri pentru animale Provimi
Alfred Toepfer Siloz 11.000 tone
Alfred Toepfer Barje
Ameropa Producătorul de îngrăşăminte Azomureş

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO