Companii

Best Global Universities: Universitatea de Vest din Timişoara ocupă cel mai bun loc din România, respectiv 241 în Europa şi 557 la nivel mondial, din 1678 de universităţi ierarhizate. Pe următoarele locuri se află Babes-Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea Transilvania din Braşov

Best Global Universities: Universitatea de Vest din...

Autor: Roxana Rosu

21.10.2020, 11:04 907

România nu are nicio universitate în primele 200 la nivel european, potrivit clasamentului Best Global Universities Rankings realizat de US News & World Report, cea mai bună poziţie fiind ocupată de Universitatea de Vest din Timişoara, aflată pe locul 241 în Europa şi 557 la nivel mondial, din 1678 de universităţi ierarhizate.

Primele locuri în topul global sunt ocupate de Harvard, MIT, Stanford University şi University of California--Berkeley, toate din Statele Unite, urmate de Oxford din Marea Britanie.

La nivel european, topul este dominat de Marea Britanie, cele mai bune universităţi fiind desemnate Oxford, Cambridge, University College London,  Imperial College London, Swiss Federal Institute of Technology Zurich, University of Edinburgh, King's College London, University of Copenhagen, University of Amsterdam şi Universitatea Sorbona. 

Clasamentul include 11 universităţi din România, pe primele locuri, după cea din Timişoara, fiind Babes-Bolyai din Cluj Napoca (locul 259 în Europa şi 595 la nivel global), urmată de Universitatea Transilvania din Braşov (locul 328 în Europa şi 792 la nivel global), Universitatea Politehnică Bucureşti (locul 330 în Europa şi 801 la nivel global), Universitatea Bucureşti (locul 330 în Europa şi 959 la nivel global) şi Facultatea de Medicină Carol Davila ( locul 403 în Europa şi 1022 la nivel global).

”Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea de Vest ocupă primul loc între cele 11 universităţi din România, clasificate în cadrul Best Global Universities Rankings. Ne bucurăm să vedem că eforturile care s-au cumulat pe parcursul mai multor ani sunt încununate de succes prin această clasare meritorie. Mai mult decât atât, merită să remarcăm că Universităţii de Vest din Timişoara i se certifică, prin clasarea în această ierarhie, o poziţie în topul primelor 600 de universităţi ale lumii, din cele aproape 1700 de universităţi ierarhizate, dar şi în topul primelor 250 de universităţi din cele 750 de universităţi ierarhizate în categoria Fizică, ceea ce echivalează cu prezenţa în prima treime a universităţilor ierarhizate prin acest ranking internaţional, o nouă evaluare ce confirmă calitatea programelor educaţionale şi de cercetare din UVT.”, a declarat Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest ocupă şi locul 219 la nivel mondial în domeniul Fizică, din 750 de universităţi care au programe de studii similare. În acest an, domeniul Fizică al Universităţii de Vest din Timişoara a înregistrat o uşoară scădere, de 5 de poziţii la nivel mondial, comparativ cu poziţionarea de anul anterior. Prin raportare la nivel naţional, domeniul Fizica din UVT ocupă poziţia secundă din totalul celor 6 universităţi care au fost ierarhizate.

Indicatorii de performanţă ai Best Global Universities Rankings sunt: reputaţia mondială (12.5%), reputaţia regională (12.5%), numărul publicaţiilor (10%), numărul cărţilor (2.5%), numărul conferinţelor (2.5%), impactul normalizat al citărilor (10%), numărul total de citări (7.5%), numărul de publicaţii regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (12.5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (10%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională raportat la totalul pe ţară (5%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională al instituţiei (5%), numărul de lucrări citate regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări în domeniul de referinţă (5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări (5%), potrivit unui comunicat al Universităţii de Vest.

În clasificarea Best Global Universities Rankings pentru anul 2021, alături de UVT sunt prezente şi universităţile comprehensive din Consorţiul Universitaria atât în topul general, cât şi în cel al domeniului Fizică: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

King's College London

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO