Companii

Berlinwasser are proiecte pentru apa si canalizare

11.11.2003, 00:00 26

Compania germana Berlinwasser, cu activitati la nivel international in domeniul furnizarii de ape si epurare de ape uzate, intentioneaza sa-si extinda operatiunile pe piata romaneasca prin dezvoltarea de parteneriate public a€“ privat impreuna cu autoritatile locale.
"Berlinwasser a inceput sa studieze inca de acum doi ani piata romaneasca pentru a-si face o strategie. Romania este una dintre cele mai importante piete pentru noi, avand in vedere marimea acestei piete. Tinta noastra sunt proiectele pentru localitati de la 50.000 pana la aproximativ 300.000 locuitori", a spus pentru Ziarul Financiar Marcus Wolf, director executiv al Berlinwasser International AG, subsidiara a grupului Berlinwasser ce coordoneaza operatiunile din afara Germaniei.
Pe piata romaneasca activeaza deja compania Apa Vie SRL, cu actionariat 100% Berlinwasser, cu birouri la Bucuresti, dar care ar putea fi mutate la Constanta, precizeaza Marcus.
In acest moment, grupul german isi concentreaza atentia asupra licitatiei pentru concesionarea serviciilor de apa si canalizare de la Constanta, unde este precalificat alaturi de alti operatori puternici internationali precum Veolia (Franta), Cascal (grup anglo a€“olandez), Gelsenwasser (Germania), VA Tech Wabag (Austria) sau Canal Isabel (Spania). La Constanta este nevoie de derularea unor investitii in valoare de 43,4 mil. euro pentru urmatorii patru ani, in cadrul unui proiect pe 20 de ani cu o valoare totala de 125 mil. euro.
Berlinwasser este interesat sa intre si in alte orase precum Timisoara sau Brasov, in conditiile in care exista un interes puternic pentru aceste proiecte, care beneficiaza de cele mai multe ori de finantare din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sau de fonduri ale UE prin facilitatea ISPA.
Berlinwasser deruleaza proiecte in Germania, unde este unul dintre cei mai importanti operatori de profil, precum si in Albania, Azerbaidjan, China, Namibia, Polonia, Thailanda, Vietnam, Turcia, Polonia si Ungaria.
"Experienta dobandita in restructurarea industriei apelor din Germania de Est sta la baza proiectelor derulate in procesele de transformare si privatizare din strainatate", a spus Wolf.
Potrivit acestuia, pe piata romaneasca exista oportunitati deosebite pentru investitori privind recuperarea fondurilor, in conditiile in care pierderile inregistrate sunt intre 40 si 60% din totalul apei produse pentru consumatori. Comparativ, nivelul scurgerilor necontrolate este de aproximativ 8% in Germania , respectiv 20 a€“ 30% in Ungaria.
In ceea ce priveste nivelul tarifelor ce vor fi practicate de catre Berlinwasser, daca vor castiga licitatii publice, reprezentantii companiei au spus ca va fi stabilit in urma unei analize, asa cum s-a intamplat si in cazul proiectelor derulate in prezent de companie.
Berlinwasser are o cifra de afaceri anuala de 1,1 mld. euro la un numar de este 5.500 de angajati in Berlin si 1.850 in strainatate.
In acest moment, singurul investitor privat pe piata este grupul francez Veolia (fostul Vivendi), care este concesionarul serviciilor locale de apa si canalizare din Bucuresti si Ploiesti prin companiile Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti. Insa potentialul imens al afacerii de tratare, epurare si alimentare cu apa este estimat la cateva sute de milioane de dolari pe an, suficient de mare pentru a atrage companii puternice precum Swedish Water (Suedia), VA Tech Wabag (Austria) sau Acea si Astaldi din Italia.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO