Companii

Berea la romani: femeile acasa, barbatii la terase

07.08.2003, 00:00 20



Cand vine vorba de baut bere, femeile din Romania sunt mai timide decat barbatii, desi obisnuiesc, la fel ca acestia, sa consume bere cel putin odata pe saptamana, releva un studiu al companiei de cercetare de piata ISRA Center Marketing Research.



Conform studiului, femeile prefera sa bea bere mai degraba acasa sau la iarba verde decat la terase, baruri sau restaurante.



Sondajul, efectuat pe un esantion de 1124 de persoane din mediul urban, releva ca 80% din femei prefera sa bea bere acasa, fata de doar 71% din barbati.



Situatia este inversa cand vine vorba de terase, baruri sau restaurante. Astfel, 41% dintre barbatii obisnuiesc sa bea bere la terase, fata de doar 25% dintre femei.



Diferenta este la fel de consistenta si la capitoului baruri.



La iarba verde insa, femeile care consuma bere sunt mai multe decat barbatii.



Piata berii din Romania este cotata cu cel mai mare potential din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, desi a avut o evolutie nevaforabila in ultimii doi ani. In prima jumatate a lui 2003 insa, consumul si-a reluat cresterea iar repetarea evolutiei favorabile si in ultimile sase luni ar duce piata la maximul istoric, adica peste 12,2 milioane de hectolitri. Cresterea fata de anul anterior ar fi de 10%. Valoric, piata este estimata la 550 de milioane de dolari.



Romanii nu sunt considerati mari bautori de bere, consumul per capita, aproximativ 50 de litri anual, fiind de cateva ori mai mic comparativ cu tarile vestice.



Conform studiului ISRA doar 20% dintre romani beau bere o data pe saptamana si doar 3% consuma bere de mai multe ori pe zi.



Dintre respondenti, 23% au declarat chiar ca nu obisnuiesc sa consume bere deloc.



Cele mai importante companii de bere de pe piata romaneasca sunt Brau Union (Gosser, Silva, Golden Brau, Bucegi), SABMiller (Ursus, Timisoreana), Interbrew (Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Noroc), Tuborg Romania (Carlsberg, Tuborg, Skoll) si Bere Mures (Newmarkt). laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO