Companii

BERD a aprobat creditul de 9 mil. dolari pentru producatorul de biscuiti Ulker

08.12.2004, 00:00 34

Banca Europeana pentru Reconstructie sI Dezvoltare (BERD) a aprobat recent acordarea unui imprumut de aproape 9 milioane de dolari pentru finantarea extinderii Ulker - cel mai mare producator din industria alimentara din Turcia - pe piata romaneasca, un proiect cu o valoare totala de 22 milioane de dolari.
Ulker detine o facilitate de productie situata in apropierea Bucurestiului definitivata in proportie de 80% unde va produce biscuiti, ciocolata sI margarina. Grupul turc are un plan similar de extindere sI pe piata din Kazakhstan, care este finantat la, randul lui, de BERD. "Cele doua proiecte vor sprijini modernizarea sI competitia pe termen lung a industriei alimentare din cele doua tari", spune Noreen Doyle, First Vice President al NERD. Ersin Topcuoglu, General Manager al Yildiz Holding, compania mama a Ulker Group, afirma ca cele doua imprumuturi sunt o componenta esentiala a extinderii Ulker in Europa de Est sI in Asia centrala, unde sunt piete cu un potential foarte mare.
Materia prima care urmeaza sa fie folosita la fabricarea produselor va fi achizitionata de Ulker direct de la producatorii locali, iar compania va folosi distribuitori autohtoni.
Proiectul va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii si modernizarii retelelor de distributie si va ajuta la cresterea numarului de distribuitori cu care compania are contracte. Potrivit unui studiu realizat de o firma independenta de audit de mediu, fabrica va fi echipata cu o serie de echipamente de tratare a apei reziduale, pentru a nu afecte mediul. Fabrica va intruni atat standardele nationale, cat si pe cele europene si a primit deja autorizatia de mediu pentru a functiona conform legislatiei romanesti.
Cel mai ieftin desert al romanilor - biscuitii - incepe sa devina o afacere autohtona dupa ce ani la randul piata de profil a fost dominata de importuri si in special de cele venite din Turcia. Raportul dintre importul si productia interna de pe piata biscuitilor incepe sa se schimbe in favoarea celui din urma odata cu anuntarea de investitii in noi capacitati de productie de catre cativa jucatori importanti. Pe langa Ulker, producatorul ciocolatei Supreme urmeaza sa demareze o investitie intr-o fabrica de biscuiti in timp ce unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie Dobrogea Grup a pus, deja, in functiune o investitie de 4 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie a biscuitilor. Un alt mare jucator din aceasta industrie - Pambac din Bacau - si-a anuntat intentia pentru urmatorii ani de a investi tot 4 milioane de euro intr-o capacitate noua de productia a acelorasi biscuiti.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO