Companii

Benvenuti: Deschidem magazine doar daca gasim chirii mici si anticipam vanzari bune

07.09.2009, 17:26 137

Omul de afaceri Dan Pavel, care controleaza magazinele deincaltaminte Benvenuti, o retea cu 34 de unitati si afaceri de 11mil. euro in 2008, spune ca in prima jumatate a anului vanzarilemagazinelor mai vechi de un an au scazut in medie cu 30%.

Astfel, dupa ce initial si-a bugetat o crestere de peste 30% acifrei de afaceri pentru 2009, Dan Pavel a revizuit in josestimarile pentru acest an, pana la o crestere de 5% in lei, adica43 mil. lei (peste 10,2 mil. euro).

"Valoric vorbind, cifra de afaceri din acest an inseamna ocrestere de aproximativ 5%. Datorita magazinelor deschise in cursulanului trecut ar fi fost posibila o crestere a cifrei de afaceri cu30%-35% fata de anul 2008, insa criza financiara a condus in primulsemestru la o scadere a vanzarilor cu aproximativ 30% pentrufiecare magazin in parte", a declarat pentru ZF Transilvania AdrianCazu, directorul magazinelor Benvenuti. In prezent retaileruloradean dispune de o retea de 34 de magazine, dintre care 31 depuncte de vanzare Benvenuti, un magazin Outlet si doua magazineEnzo Bertini. Cel mai recent magazin Benvenuti a fost inaugurat lainceputul acestui an in Carrefour Orhideea, iar in aceasta toamnaBenvenuti urmeaza sa mai deschida un nou magazin in Cotroceni Park,Bucuresti.

"Vom incerca in acest an sa ne axam mai mult pe administrareacat mai eficienta a fiecarui magazin, pe dezvoltarea relatiei cuclientii, pe adaptarea cat mai eficienta a gamei de produse laspecificul cererii fiecarei zone in parte. Pe langa scadereaputerii de cumparare la nivelul consumatorilor, mai trebuie safacem fata unui nou obstacol, si anume deprecierea monedeinationale in raport cu euro, fapt care a afectat puternicactivitatea companiei noastre", a spus Adrian Cazu.

Potrivit reprezentantilor Benvenuti, deprecierea monedeinationale a marit chiriile si costul utilitatilor cu aproximativ20% (chiriile fiind negociate in euro), iar pretul de raft alproduselor a produs mari daune pentru platile curente. In momentulde fata Benvenuti are 235 de angajati, in primul trimestru fiinddisponibilizati aproximativ 20 de salariati.

"Pentru a putea atenua cresterea pretului produselor catreconsumatorul final am fost si suntem nevoiti sa reducem din marjade adaos si sa derulam promotii si campanii de reduceri. Inperioada urmatoare vom avea disponibilitate pentru deschiderea denoi magazine numai in conditiile in care anticipam vanzari foartebune sau vanzari bune si chirii foarte mici", a mai spus directorulmagazinelor Benvenuti.

Retailerul oradean de incaltaminte si marochinarie afirma ca astopat extinderea lantului de magazine si s-a retras din discutiilepentru anumite proiecte, mai ales in cazul centrelor comerciale incare dezvoltatorii au solicitat un nivel ridicat al chiriei.

Benvenuti are deja semnate contracte cu centrele comercialeCotroceni Park din Bucuresti, Atrium din Arad si Cluj-Napoca siWorld Trade Center din Constanta, magazinele urmand sa fie deschisela finalul lui 2009 sau anul viitor, in functie de data definalizare a lucrarilor pentru viitoarele malluri.

Dan Pavel detine 85% din actiunile retailerului. Omul deafaceri, impreuna cu Adrian Certezeanu, Adrian Cazu si GabrielTepelea detin lantul Benvenuti, care comercializeaza branduri caLacoste, Geox sau Laura Biagiotti-Pelleterie si reteaua EnzoBertini, cu marci precum Donna Karan, Christian Lacroix, Kenzo,Givenchy sau Moschino. Principalii competitori ai Benvenuti sunt IlPasso, Musette sau Aldo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO