Companii

BCR Leasing vrea sa finanteze IMM-urile cu 10 milioane de euro de la BERD

16.09.2004, 00:00 14

BCR Leasing, companie specializata a Bancii Comerciale Romane, a contractat ieri un imprumut in valoare de 10 milioane de euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Imprumutul este destinat acordarii de finantari in sistem leasing pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM).
Creditul va fi impartit in doua transe cu o scadenta de cinci ani fiecare, iar dobanda va fi egala cu rata de pe piata de la Londra (EURIBOR), la care se va adauga o marja. Reprezentantii BERD si BCR Leasing nu au dorit sa precizeze marja de dobanda care va fi platita peste EURIBOR.
Conform presedintelui BRC Leasing, Claudiu Stranescu, finantarile pe care compania le va acorda din banii care vor fi primiti de la BERD vor avea o dobanda cu 2-3 puncte procentuale sub oferta actuala a societatii, finantarile in leasing oferite din acesti bani urmand sa faca obiectul unei oferte personalizate a societatii. Termenul de acordare a finantarilor va fi extins pana la cinci ani, iar societatea a anuntat ca va acorda consultanta gratuita.
Finantarile pe care BCR Leasing le va acorda din imprumutul BERD vor fi in valoare de maximum 30.000 de euro pentru microintreprinderi si de maximum 125.000 de euro pentru intreprinderile mici. Firmele care vor avea acces la finantarea din bani BERD sunt cele cu o cifra de afaceri anuala de cel mult 40 milioane de euro.
Conform directorului BERD pentru Romania, Hildegard Gracek, lipsa de finantare pe termen lung este unul din obstacolele principale in calea dezvoltarii IMM-urile, iar imprumutul acordat BCR Leasing va ajuta la rezolvarea acestei probleme. BERD este cel mai important investitor international din Romania, cu un portofoliu de angajamente ce depaseste doua miliarde de euro. BCR Leasing a fost infiintata in anul 2001 si are un capital social de 100 miliarde lei. Imprumutul acordat de BERD face parte din facilitatea pentru finantarea IMM-urilor, program initiat de Uniunea Europeana in cooperare cu BERD incepand din 1999.
In ultimii ani, BERD a semnat o serie de acorduri de finantare cu mai multe companii de leasing din Romania. Alpha Leasing a primit in iulie un imprumut in valoare de 5 milioane euro, cu o scadenta de cinci ani, in vederea finantarii contractelor de leasing destinate intreprinderilor mici si mijlocii, aceeasi suma fiind acordata si BT Leasing Transilvania in luna octombrie 2003. In aceeasi luna, institutia financiara internationala a acordat BRD Sogelease o linie de finantare de 10 milioane euro, pe o perioada de patru ani, avand ca destinatie contractele pentru achizitionarea de echipamente de catre IMM-uri.
BCR Leasing a finantat  de la inceputul acestui an bunuri in valoare de aproximativ 58 milioane euro in cadrul a peste 3.500 de contracte. Pana la sfirsitul anului, estimarile arata ca valoarea contractelor ar putea ajunge la 90 milioane euro. Numarul de contracte incheiate de companie de la infiintare, in 2001 a depasit astfel 12.500. BCR Leasing a inregistrat in luna iulie cea mai mare crestere a activitatea de contractare adaugand in portofoliu peste 700 de contracte de leasing, cu o valoare a bunurilor finantate de aproximativ 11,6 milioane de euro. In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat un profit net de 55,2 miliarde de lei (1,3 milioane de euro), in crestere cu 17% fata de perioada similara a anului trecut.
Portofoliul de contracte incheiate de societate inregistra la jumatatea acestui an o crestere a contractelor de finantare a echipamentelor si instalatiilor care au ajuns la o pondere de 16% in finantarile acordat fata de 11% la finalul anului 2003. Cea mai mare parte a finantarilor acordate de societate peste 80% este destinata achizitiei de autovehicule de peste 80%.
Principalul actionar al societatii Banca Comerciala Romana, care controleaza 79,1% din capitalul social, urmata de Financiara SA, cu 10%, BCR Securities, Omniasig si Asiban, fiecare cu o participatie de 0,275%, precum si salariati ai grupului BCR, cu 10%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO