Companii

Bătălie pentru vânt şi soare: octombrie a adus avize pentru proiecte verzi de peste 400 mil. euro. Grupuri străine, antreprenori şi fonduri de investiţii, la linia de start

Bătălie pentru vânt şi soare: octombrie a adus avize...

Autor: Roxana Petrescu

20.11.2021, 09:03 369

Deşi entuziasmul legat de noul val de investiţii în domeniul energiilor regenerabile este evident, anul 2021 se va încheia, cel mai probabil, fără niciun proiect nou major finalizat Aşteptările sunt ca în 2022 să fie deschise primele şantiere verzi.

Datele centralizate de ZF pe baza infor­maţiilor publice de pe site-ul Transelectrica arată că doar în luna octombrie au fost emise avize de racordare la reţeaua transporta­to­rului naţional de energie pentru pro­iecte eoliene şi solare cu o capacitate de circa 550 MW. În cazul în care se vor realiza, acest proiecte ar putea atrage investiţii de circa 410 mil. euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor din piaţă.

Unul dintre cele mai mari proiecte avizate este dezvoltat de nemţii de la PNE, companie cu ope­raţiuni globale în domeniul energiei verzi, România fiind pe radarul gru­pului atât pentru parcuri epliene, cât şi solare. În cazul de faţă, auto­rizaţia a fost obţinută pe 15 octom­brie pentru un proiect eolian de 115 MW în Constanţa. Obţinerea avi­zului pentru acest parc vine în contextul în care în vara acestui an, PNE a anunţat finalizarea negocie­rilor pentru vân­za­rea către un investitor strategic a trei parcuri eoliene din România. Numele cumpărătorului nu a fost făcut public. „Sunt bucuros că am identificat un investitor puternic şi cu foarte multă experienţă pentru proiectele noastre eoliene din România. Îm­preună vom lucra mai departe la im­ple­mentarea acestora. PNE se va con­centra, de asemenea, şi pe dezvolta­rea de proiecte solare în România“, a precizat Markus Lesser, CEO al PNE, la jumătatea lunii iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO