Companii

Bătălia verzilor: care este cel mai productiv angajat din energia regenerabilă şi ce producător de electricitate a transformat cei mai mulţi bani în profituri nete. Cei mai mari trei producători de energie verde din România au asigurat anul trecut peste jumătate din producţia internă de electricitate

ANALIZĂ

Lipsită de emisii de CO2, problema majoră legată de includerea energiei nucleare în categoria verzilor este cea a deşeurilor rezultate în urma producţiei de energie.

Lipsită de emisii de CO2, problema majoră legată de includerea energiei nucleare în categoria verzilor este cea a deşeurilor rezultate în urma producţiei de energie.

Autor: Roxana Petrescu

31.05.2021, 18:45 907

Hidroelectrica, Nuclear­electrica şi Enel Green Power sunt cele mai mari trei companii de pro­ducere a energiei verzi din România, după cum arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cen­tralizate de ZF.

Chiar dacă cehii de la CEZ controlează cea mai mare capacitate eoliană locală, parcul de 600 MW Fântânele-Cogealac, acesta este administrat prin trei firme separate, toate înscrise la Registrul Comerţului. Enel Green Power pe de altă parte este compania care gestionează portofoliul verde al italienilor de la Enel format din proiecte eoliene şi solare cu o capacitate de 534 MW. Totodată, clasamentul include doar companiile care au depuse situaţiile financiare la Ministerul Finanţelor.

Astfel, datele oficiale arată că anul trecut, Enel Green Power a fost cel mai profitabil producător de energie verde din România inclus în clasament, cu o marjă a profitului net de 53%. Mai mult, Enel Green Power conduce topul verzilor în ceea ce priveşte producţivitatea pe angajat, astfel că fiecare din cei 53 de salariaţi au generat vânzări de circa 9 milioane de lei. Pe de altă parte, compania a avut o pondere în producţia de energie de circa 3%, după cum arată datele ANRE.

Energia verde este acum la începutul unei noi perioade de dezvoltare. În total, funcţionează 3.000 MW de proiecte eoliene şi 1.350 MW de proiecte solare, la nivelul întregului sistem energetic fiind instalaţi circa 20 GW din care funcţionează jumătate.

Potrivit Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) pe partea de energie eoliană este aşteptată o creştere de la de la 3.000 MW la peste 5.250 MW în 2030. Pe plan solar, în acest moment, sunt montaţi circa 1.350 MW în proiecte solare, dar estimările oficiale arată că această capacitate ar putea ajunge la circa 3.400 MW în 2025 şi 5.000 MW în 2030.

 

Liderul pieţei verzi

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, ocupă locul secund în clasamentul profitablităţii, cu o marjă de 38% pornind de la rezultatele de anul trecut.

Compania a avut o cotă de 29% în producţia naţională de energie. Hidroelectrica are pentru anul în curs un buget de investiţii record, de 1,7 miliarde de lei, faţă de nivelul de 227 de miloane de lei de anul trecut. Producătorul a obţinut recent un împrumut uriaş de 1,25 de miliarde de lei de la BRD, a treia bancă din sistem, pentr îndeplinirea planurilor de investiţii.

Pe termen mediu, Hidroelectrica vrea să aloce până în 2023 un buget de 3,8 mld. lei (circa 780 mil. euro) pentru achiziţionarea de participaţii în firme care dezvoltă proiecte de energie eoliană şi solară, se arată în documentele oficiale ale companiei.

Astfel, compania are în vedere proiecte noi de diversificare a portofoliului de afaceri care includ preluarea unor proiecte eoliene on-shore cu o capacitate cuprinsă între 300 MW şi 500 MW, la care se adaugă proiecte solare cu o putere de 50-100 MW.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO