Companii

Băsescu: Este strigător la cer că Guvernul nu a asigurat certificatele de depozit pentru agricultori

Băsescu: Este strigător la cer că Guvernul nu a...

Autor: Marius Fratila

21.08.2013, 11:33 819

"Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o producţie foarte mare la grâu, secară, orz, agricultorii vor încasa urmare a lipsei certificatelor de depozit, cel mult cât au încasat anul trecut, într-un an foarte prost. Deci mi se pare strigător la cer", a afirmat Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la "Ziua Cercetării Procera".

"Ar fi fost cu totul alta capacitate de negociere a producătorilor agricoli români dacă Guvernul nu ar fi desfiinţat certificatele de depozit", a mai susţinut Băsescu.

El a arătat că, dacă producătorii şi-ar fi lăsat producţia în depozite şi ar fi luat credite de la bănci în baza acelor certificate, nu ar fi rămas în prezent la mâna achizitorilor, care cumpără cu preţuri scăzute, cum ar fi 147 euro tona de grâu.

"Neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru certificatele de depozit, Guvernul i-a lăsat pe producătorii agricoli români dezarmaţi în faţa achizitorilor de producţie agricolă. Eu nu pot să spun decât că ori este proastă guvernare, ori ministrul Agricultorii, care trebuia să îl informeze pe premier de consecinţe, a vrut să îi favorizeze pe achizitori. (...) Cred că este o greşeală şi îmi pare rău că trebuie să o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român în anul acesta. Nu mai vorbesc şi de subvenţia la motorină!", a susţinut Băsescu.

De asemenea, preşedintele a afirmat că sunt 4-5 mari firme străine care domină piaţa achiziţiilor de cereale şi a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenţei, pentru că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.

"Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei?", a spus Băsescu, care a dat exemplul vânzării în Egipt de grâu românesc cu 197 de euro tona, faţă de 147 euro pe tonă la preţul de achiziţie de la producătorul din ţară, diferenţa de 50 euro fiind considerată de acesta "foarte mare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO