Companii

Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Traian Băsescu este şeful primului-ministru, care la rândul lui este şeful ministrului economiei, care la rândul lui prin oamenii numiţi în Consiliului de Administraţie le poate cere socoteală în orice moment directorilor companiilor de stat. Deci pierderile înregistrate de companiile de stat precum şi situaţia lor financiară sunt şi erau ştiute în orice moment.

Băsescu a descoperit „boierii-baroni“ din firmele energetice, deşi numirea şefilor este exclusiv politică

Autor: Roxana Petrescu

08.05.2011, 23:54 1968

Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pemarii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoanadirectorilor celor mai mari companii energetice locale. Acestefirme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei,condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criteriipolitice şi fac parte tot din PD-L.

Pe lista neagră a preşedintelui se nu­mă­ră Compania Naţională aHuilei, firmă cu da­torii de peste un miliard de euro,com­ple­xu­rile energetice Turceni şi Rovinari, cele mai mari dinbazinul Olteniei, Termo­elec­trica, firmă despre a căreireorganizare se vor­beşte de ani de zile, Oltchim şi PoştaRo­mână.

Băsescu nu a dat însă niciun exemplu din sfera companiilor destat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe carela rândul său a condus-o.

TAROM a ajuns în 2009 la pierderi de 55 de milioane de euro, de34 de ori mai mari comparativ cu cele din 2008, iar CFR a ajuns ladatorii de circa 1,9 miliarde de lei (peste 450 de milioane deeuro) către furnizorii de energie electrică, fie ei de stat sauprivaţi.

"Le menţionez public pentru că pier­de­rile lor, arieratele lorsunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că niştedomni manageri, bine instalaţi politic şi blagos­loviţi politic, nuau niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legată destocuri, nici legată de creşteri personal, de fonduri de salarii.Ei sunt marii boieri ai eco­nomiei româneşti. Baronii economieiro­mâneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat", a spusBăsescu. Complexurile ener­ge­tice Turceni şi Rovinari nu au avutpier­deri anul trecut, dar marjele lor de profit sunt extrem descăzute, chiar mai mici de 1%.

Declaraţiile lui Băsescu vin în contextul în care numirile laconducerea companiilor de stat s-au făcut numai pe criteriipolitice, la venirea fiecărui nou mi­nistru majoritatea şefilor decompanii fiind înlo­cuiţi. Totodată, de multe ori, cei care preluauconducerea companiilor de stat nici măcar nu erau din domeniulenergetic, dar trebuiau cumva să se asigure de buna funcţionare aunor companii vitale pentru în­treaga eco­nomie.

Spre exemplu, repre­zen­tanţii Fon­dului Proprietatea, companiecare deţine pachete minoritare de acţiuni în ma­jo­ritateacompaniilor energetice, spuneau recent că firme precumHidro­elec­trica, Nu­clear­electrica sau com­plexurile energe­ticear trebui să lucreze la o marjă de profit de circa 10-30%, dar dincauza contractelor păguboase, a costurilor mari şi amana­ge­men­tului ineficient multe dintre ele coboară chiar subpragul de 1%.

Şeful statului a mai precizat că îmbu­nă­tă­ţirea managementuluiîn regiile şi în so­cietăţile de stat este prioritatea zero aanului 2011 şi că în cel mai scurt timp acestea vor fi trecute dinpunctul de vedere al raportării bilanţului la Minis­terul deFinanţe.

Pri­vatizarea managementului în companiile de stat este o ideerostită de mulţi politicieni, dar care niciodată nu s-aconcretizat. Minis­terul Economiei a spus recent că va demara înaprilie procedurile pentru privatizarea mana­gementului la circa unsfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachetemajoritare de acţiuni. Nici până acum nu s-au dat publicităţiinumele companiilor în cauză.

Şeful statului i-aidentificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri -baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor maimari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat suntcontrolate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lorsunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot dinPD-L.

Perlele energetice

Hidroelectrica

  • Este condusă în prezent de către Constantin Trihenea (PD-L),fost prefect de Sibiu.

  • În mandatul fostului director general Mihai David (PSD) companiaa înregistrat rezultate financiare record, ajungând la afaceri de780 mil. € şi un profit net de 86 mil. €. Cu toate acestea, David afost schimbat.

  • Este cel mai mare şi mai ieftin producător de energie dinRomânia.

Nuclearelectrica

  • Este condusă de către Pompiliu Budulan (PD-L) care l-a înlocuitdin funcţie pe Teodor Chirica, specialist în domeniul energieinucleare.

  • Potrivit informaţiilor din presă, Budulan a făcut parte din maimulte partide politice, printre care şi PSD.

  • Nuclearelectrica deţine în prezent circa 85% din compania deproiect pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei de laCernavodă.

Romgaz

  • Este condusă de către Marcel Piteiu, PD-L, fiind cel mai mareproducător de gaze naturale din România.

  • Pentru anul acesta estimează venituri de 3,95 miliarde de lei(961,3 milioane de euro), cu 6,7% mai mici comparativ cu anultrecut din cauza reducerii producţiei de gaze.

  • Compania ar putea fi listată la Bursă în 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO