Companii

Barometrul Gault&Millau: Numărul restaurantelor închise permanent sau temporar este în creştere şi peste 90% din locaţii vor încheia 2020 cu scăderi de minim 25% ale afacerilor. ”Deşi lipsa de predictibilitate predomină în continuare, 2021 are potenţialul unui an de reviriment parţial”

Barometrul Gault&Millau: Numărul restaurantelor închise...

Autor: Roxana Rosu

17.12.2020, 14:31 107

Numărul restaurantelor închise permanent sau temporar este în creştere, iar gradul de încredere în evoluţia businessului s-a diminuat în ultimele luni, peste 90% din restaurante urmând să încheie 2020 cu scăderi de cel puţin 25% din cifra de afaceri, arată Barometrul Restaurantelor Gault&Millau, ediţia pe decembrie.

Astfel, numărul de restaurante închise  a urcat spre 30% faţă de sub 20% din restaurantele din comunitatea Gault&Millau în ediţia din august. Exisă momentan o categorie importantă de restaurante închise temporar (~15%), care însă nu au o dată stabilită pentru redeschidere. Evoluţia perioadei următoare de 3-6 luni va fi definitorie pentru aceste restaurante, dar şi pentru celelalte.

În acelaşi  timp, indexul de încredere al propreitarilor de restaurante a scăzut la 34 / 100 puncte faţă de 37 / 100 în ediţia precedentă (august 2020) şi evidenţiază dificultăţile în creştere ale restaurantelor din comunitatea Gault&Millau, care reflectă şi starea la nivel de industrie.

Nivelul încrederii evidenţiază  şi impredictibilitatea pe termen scurt, în condiţiile în care 36% din restaurante se declară încrezătoare în evoluţia şi stabilitatea business-ului în următoarele 3 luni, faţă de 46% în luna august, în timp de 33% nu pot anticipa evoluţia următoarelor 3 luni.

“Indexul de încredere, situat la 34/100 puncte, faţă de 37 în luna august, reflectă provocările în creştere pentru restaurante din ultimele luni. Cu toate acestea, antreprenorii acestui sector dau dovada de rezilienţă şi adaptabilitate, şi deşi lipsa de predictibilitate predomină în continuare, 2021 are potenţialul unui an de reviriment parţial. Va fi foarte interesant de văzut noul peisaj gastronomic local, care va prezenta multe schimbări, continuând totuşi panta ascendentă a precedenţilor ani.“, declară Ştefan Mortici, Country Manager Gault&Millau România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO