Companii

Barilul ieftin a înjumătăţit nota de plată pentru importurile de petrol din Kazahstan

Barilul ieftin a înjumătăţit nota de plată pentru...

Autor: Roxana Petrescu

10.01.2017, 00:03 199

Kazahstanul, stat care prin intermediul companiei KazMunayGas deţine Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, este cel mai important furnizor extern de petrol pentru România.

În primele şase luni ale anului trecut, România a importat petrol kazah în valoare de circa 354 de milioane de dolari, în scădere cu 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

România este un importator net de petrol, având nevoie pentru acoperirea consumului intern de circa 10-11 milioane de tone de petrol anual. Sub 40% din această cantitate se asigură prin forţele proprii, producţia de petrol a României fiind realizată aproape în exclusivitate de OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală.

Pe partea de importuri, mai bine de 60% din cantităţi provin din Kazahstan, volumele aduse din bogatul stat caspic alimentând rafinăria Petromidia, unitate care din 2007 se află în proprietatea KazMunayGas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO