Companii

Bank Leumi cumpără o porţie mică din iaurturile Tnuva la nivelul companiei-mamă

Autor: Marius Oncu

20.10.2010, 23:52 28

Bank Leumi, cea mai mare bancă israeliană, va prelua 10,36% dinacţiunile Tnuva, cel mai mare producător de alimente din Israel,pentru 615 milioane de shekeli (171 mil. dolari), de la companiaMivtach Shamir Part­ners şi va căuta investitori pentru oparticipaţie similară.

"Am fost contactaţi de investitori şi companii din Israel pentrucealaltă jumătate (a pachetului de 20,7% - n. red.)", a declaratpentru Reuters Yaron Bloch, director general al Leumi Partners,divizia de investiţii a Leumi Bank prin care se deruleazăvânzarea.
Valoarea pachetului total de 20,7% din acţiunile Tnuva care va fivândut de Mivtach Shamir Partners se ridică la 1,23 miliarde deshekeli (342 milioane de dolari).

Tranzacţia, pentru care a fost semnată o scrisoare de înţelegere,ar trebui să se încheie anul acesta sau la începutul anului următorşi va necesita acordul autorităţilor de reglementare, dar şi alacţionarului majoritar al Tnuva, grupul Apax Partners.
Mivtach Shamir şi Apax au cumpărat Tnuva în 2008, printr-otranzacţie care evalua compania la 989 milioane de dolari. Preţultranzacţiei actuale evaluează Tnuva la 1,65 mi­liarde dedolari.

Atât Bank Leumi, cât şi Tnuva au operaţiuni în România. Bank Leumideţine o reţea de 32 de sucursale în România şi avea la fineleanului trecut active în valoare de
1,29 miliarde de lei, uşor în scădere faţă de nivelul din 2008, de1,34 miliarde de lei.

România, a doua piaţă după Israel
Tnuva România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 89,9milioane de lei (21,2 mil. euro), în stagnare în lei şi în scăderecu 12% în euro comparativ cu cifrele obţinute în urmă cu doiani.
Compania contabilizează însă pierderi importante în România,respectiv 28 mil. euro în 2008 şi 22,6 mil. euro anul trecut.
Şi cota de piaţă a producătorului de lactate care deţine brandurileTnuva şi Yoplait în România a scăzut în ultimul an de la un nivelde 9%-10% în primele şase luni ale anului 2009 la 5-6% în primaparte a acestui an, după cum spuneau anterior reprezentanţiiTnuva.

Povestea Tnuva în România
n Tnuva a intrat pe piaţa locală a lactatelor după ce a construitde la zero o fabrică de lactate în localiatea Popeşti-Leordeni şi ofermă în Adunaţii Copăceni, ambele în judeţul Ilfov.
n Investiţia de 55 de milioane de euro a fost realizată prinintermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD),care deţinea 35% din acţiuni.
n După ce compania israeliană Tnuva a fost achiziţionată în 2008 defondul de investiţii britanic APAX, BERD a ieşit la începutul lui2009 din acţionariatul Tnuva România.
n În prezent, atât Tnuva România Dairies (fabrica de lactate), câtşi Tnuva România Milk (ferma) sunt deţinute de TnuvaRomânia-Israel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO