Companii

Banii acţionarilor străini s-au dus spre companii din energie: CEZ, Iberdrola şi Ialomiţa Power au primit 350 de milioane de euro de la firmele-mamă

Diminuarea sprijinului prin certificate verzi acordat de guvern energiei regenerabile a dus companiile de profil pe pierderi.

Diminuarea sprijinului prin certificate verzi acordat de guvern energiei regenerabile a dus companiile de profil pe pierderi.

Autor: Carol Dan

10.12.2015, 00:08 415

Cinci companii controlate de investitori înregistraţi în afara României au primit în primele zece luni din acest an infuzii de capital de peste 500 de milioane de euro de la acţionari. Cea mai mare parte din bani s-a dus către businessuri din energie.

Trei companii din sectorul ener­getic – CEZ, Iberdrola şi Ialomiţa Power – au primit de la începutul anului majorări de capital de peste 350 mil. euro, dintr-un total de 544 mil. euro, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

ZF a luat în calcul doar aportul de capital realizat de acţionarii compani­ilor, fără bănci, şi a analizat doar proiectele de majorare de capital de peste 50 mil. euro.

Cea mai mare majorare de capital cu o valoare de peste 50 mil. euro a aparţinut cehilor de la CEZ, care au adus în luna octombrie 131 mil. euro în subsidiara CEZ Distribuţie, firmă desprinsă din fosta Electrica Oltenia şi care alimentează cu energie 1,4 mil. de clienţi. Pe locul următor se poziţionează Iberdrola Spania, cu o majorare de capital a Iberdrola Renewables România de 116 mil. euro. Compania spaniolă avea planuri ambiţioase pentru piaţa românească, în 2008 anunţând că intenţionează să construiască eoliene de 1.200 MW, o capacitate apropiată de cea a centralei nuclearelectrice din Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO