Companii

Banca Mondială aprobă un împrumut de 250 de milioane de euro pentru modernizarea spitalelor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Marius Oncu

28.03.2014, 00:04 91

Banca Mondială (BM) va aproba probabil astăzi un împrumut de 250 de milioane de euro pentru reforma sistemului de sănătate din România şi se aşteaptă ca Guvernul să acceseze în acest an o finanţare de 300 milioane euro rămasă dintr-un alt împrumut, a declarat Elisabetta Capannelli, country manager al BM.

Instituţia financiară internaţională lucrează cu Guvernul la o nouă strategie de parteneriat cu România pentru 2014-20-17, care ar putea include o finanţare de 1 miliard de euro pe an, a afirmat Capannelli, într-un interviu acordat Bloomberg.

Ratificarea unui program de către Parlament, necesară pentru a începe acordarea finanţărilor, ar putea dura până la şase luni, a spus ea.

"Este doar primul pas şi rămân multe de făcut, întrucât există un decalaj semnificativ între calitatea sistemului de sănătate din România şi cea din restul Uniunii Europene", a declarat Capannelli.

Fondurile de 250 de milioane de euro vor fi folosite pentru modernizarea spitalelor, îmbunătăţirea guvernanţei şi adminjistrării în sistemul de sănătate, precum şi pentru combaterea unor boli, precum cancerul, a adăugat country managerul Băncii Mondiale pentru România.

România va accesa probabil şi alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială în acest an în cadrul unui împrumut de 1 miliard de euro aprobat anul trecut pentru acoperirea deficitului bugetar. România a utilizat 700 de milioane de euro din împrumutul pus la dispoziţie de instituţia financiară.

"Banii sunt la dispoziţia României şi ne aşteptăm să fie traşi până la sfârşitul actualului an fiscal sau al următorului", a declarat Capannelli.

România a tras în octombrie suma de 700 milioane euro din împrumututul de 1 miliard de euro contractat de la Banca Mondială destinat consolidării cadrului macroeconomic şi reformării mai multor sectoare.

Proiectul de reformă a sectorului sanitar prevede îmbunatăţirea calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate, întărirea prevenţiei şi promovarea sănătăţii, furnizarea mai eficientă a serviciilor medicale, dezvoltarea serviciilor secundare specializate în ambulatoriu şi promovarea unor trasee clinice pentru bolile netransmisibile cele mai frecvente.

Obiectivele proiectului finanţat de Banca Mondială ar trebui atinse într-un interval de şase ani.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO