Companii

Badea: Este esential pentru o companie imobiliara sa "isi faca temele" inainte sa ajunga la banca

Badea: Este esential pentru o companie imobiliara sa "isi faca temele" inainte sa ajunga la banca

Daniel Badea, managing partner al Badea Clifford Chance: Anumite decizii dificile vor trebui luate in legatura cu refinantarea, restructurarea sau accelerarea unor expuneri bancare catre proiecte care erau poate fezabile in conditii de crestere economica, dar care nu mai sunt competitive in caz de incetinire sau recesiune economica. Daca perioada de crestere accelerata a avut propriile provocari si oportunitati, si scaderea economica accelerata va aduce dupa ea alte provocari si va solicita expertiza diferita din partea consultantilor.

28.10.2008, 15:08 77

"Continuam sa fim activi in toate cele patru domenii principale - piata bancara, piata de capital, fuziuni si achizitii si real estate - si pana in prezent nu parem sa fim afectati de incetinirea din jur. Am estimat o crestere cu 30% a afacerilor pe care deocamdata am depasit-o. Practica noastra continua sa aiba un caracter preponderent tranzactional si international, dat de activitatea din regiune", a declarat Daniel Badea.

Badea Clifford Chance se afla in continua crestere, in ultimul an recrutand un numar de zece avocati, astfel ca firma a ajuns in prezent la un total de 50 de avocati.
Mai mult chiar, casa de avocatura a semnat deja contractul de inchiriere a unui spatiu de 2.500 de metri patrati, de doua ori mai mare decat actualul birou, intr-o cladire aflata in constructie in centrul Bucurestiului in care firma isi va muta activitatea.
"Noi credem in continuare ca piata romaneasca va fi mai dinamica decat media europeana. Noul sediu este destul de generos ca spatiu, avand o capacitate de 150-200 de persoane, si ne asteptam ca in cinci ani sa ajungem la 100 de avocati si zece parteneri. Initial, vom subinchiria unul din cele patru etaje inchiriate", a mai spus Daniel Badea.
Printre cele mai importante contracte in care firma Badea Clifford Chance a fost implicata in acest an se numara asistarea CB Richard Ellis la achizitia firmei de consultanta imobiliara Eurisko, a italienilor de la IGD la preluarea retelei de centre comerciale Winmarkt sau a bancilor Credit Suisse si UBS cu privire la emisiunea de eurobonduri lansata de stat in valoare de 750 de milioane de euro.
Pe de alta parte, firma ofera asistenta si in cadrul procesului de listare la bursa a retailerului de electronice si electrocasnice Domo.
"Suntem inca activi pe piata de capital, avem in lucru doua eurobonduri, dar pe partea de oferte internationale de actiuni avem doar o tranzactie activa, in timp ce alte doua sunt puse pe 'hold'", spune avocatul de la Badea Clifford Chance.
Dupa ce domeniile de baza ale firmei erau piete de capital, real estate, fuziuni si achizitii si finantari, Badea Clifford Chance isi va stabili si un departament de litigii si va urmari oportunitatile care apar pe nise precum reglementare, restructurare, a imprumuturilor mari sau a companiilor.
"Anumite decizii dificile vor trebui luate in legatura cu refinantarea, restructurarea sau accelerarea unor expuneri bancare catre proiecte care erau poate fezabile in conditii de crestere economica, dar care nu mai sunt competitive in caz de incetinire sau recesiune economica. Daca perioada de crestere accelerata a avut propriile provocari si oportunitati, si scaderea economica accelerata va aduce dupa ea alte provocari si va solicita expertiza diferita din partea consultantilor", apreciaza Badea.
Avocatul vede in infrastructura una dintre solutiile de pastrare a nivelului investitiilor ridicat si in urmatoarea perioada.
"Reducerea de dinamism in sectorul privat ar trebui compensata cu o crestere a investitiilor publice in special in proiectele de infrastructura asupra carora guvernul va trebui sa-si restabileasca strategia de finantare, in contextul noilor provocari ale pietelor financiare, pentru a realiza un echilibru intre finantarea prin bugetul de stat si parteneriate public-private, in care riscul de finantare este transferat catre investitor", apreciaza reprezentantul Badea Clifford Chance.
In ceea ce priveste piata imobiliara, Badea lucreaza in mai multe proiecte de fuziune intre dezvoltatori si investitori precum si in asistarea preliminara a unor companii pentru asigurarea ca produsele sunt bancabile.
"Asistam o serie de companii de dezvoltare in ceea ce priveste 'bancabilitatea' proiectelor din punct de vedere al riscurilor juridice. Daca pana anul trecut pentru fiecare proiect existau cateva banci care concurau sa finanteze, in prezent fiecare banca are un numar mare de aplicatii de credit din care poate alege. De aceea este esential pentru compania de dezvoltare sa 'isi faca temele' inainte sa ajunga la banca", declara Badea.
Cu toate acestea, in actualele conditii de pe piata, putine proiecte vor reusi sa obtina finantari bancare, motiv pentru care dezvoltatorii cauta alaturi de avocati solutii alternative.
"Se observa o evolutie accelerata catre finantarea prin equity - sub forma de joint-venture sau investitii minoritare - si mezzanine finance (imprumuturi luate de la alti investitori - n.r.), in conditiile in care finantarea bancara este din ce in ce mai scumpa si rara. Suntem in prezent implicati in 4-5 proiecte mari de joint-venture", spune Badea.
Piata avocaturii este estimata in prezent la circa 200 de milioane de euro, la varf fiind condusa de o serie de firme locale, care inregistreaza venituri de peste 10 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO