Companii

Avioane Craiova si-a dublat afacerile fata de anul trecut

03.10.2005, 14:34 18

Producatorul de aeronave Avioane Craiova a realizat in primele sapte luni o cifra de afaceri de peste 10 de milioane de lei (2,8 milioane de euro), dublu fata de vanzarile relizate pe parcursul intregului an 2004.

Pentru anul 2005 Avioane Craiova estimeaza inregistrarea unei cifre de afaceri de 17 de milioane de lei pe fondul extinderii pe noi piete externe. "Am semnat un contract important cu un client din Israel si ne vom creste vanzarile realizate in Belgia si Olanda. Din cele 17 milioane de lei vanzari anuale, peste 4 milioane de lei vor fi reprezentate de exporturi. Vorbim deja despre o pondere intre 20 si 25% a exporturilor in totalul productiei", a spus Vilceanu Pantelimon, directorul general al companiei. In primul semestru compania a reusit sa-si reduca pierderile pana la 1,2 milioane de lei (327.000 de euro), fata de rezultatul negativ de 2,8 milioane de lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

"Reducerea pierderilor este o consecinta a finalizarii programului de restructurare si redresare a activitatii companiei. Pana la sfarsitul anului suntem increzatori ca pierderile se vor anula. Profitul anual nu va fi mai mare, dar va exista", a adaugat Vilceanu.Un alt factor care a determinat imbunatatirea rezultatelor financiare inregistrate de producatorul de aeronave a fost cresterea gradului de utilizare a capacitatii de productie.

"In trecut activitatea companiei se reducea la aviatia militara. Ne-am extins activitatea si in domeniul aviatiei civile, rezultand un nivel mai mare de utilizare a capacitatii de productie", a precizat Vilceanu.

Avioane Craiova dispune de un capital social de 2,3 milioane de lei (645.000 de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Societatea este controlata de Ministerul Economiei si Comertului, care detine aproximativ 80,9% din actiunile Avioane Craiova, restul capitalului social fiind in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%.

O data cu programul de restructurare si redresare Avioane Craiova a demarat si o serie de investitii in repozitionare si in crearea unui parc industrial capabil sa ii asigure flexibilitatea necesara supravietuirii concurentei interne si externe. Avand in vedere pierderile inregistrate in ultimii ani, compania nu are in plan investitii importante in perioada urmatoare. "Vom face doar investitii de ajustare si upgradare. Societatea fiind in pragul privatizarii, un program major de investitii va fi realizat, probabil, de viitorul proprietar", a spus directorul general al companiei. Pe langa redimensionarea patrimoniala, programul de restructurare a insemnat si reducerea numarului de angajati. "Raportat la anul 2002, am disponibilizat, in trepte, aproximativ 600 de persoane. In prezent dispunem de 700 de angajati", a precizat Valceanu.

Titlurile producatorului de aeronave sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1 leu/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii este de 914.000 de lei (260.000 de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO