Companii

AVAS obtine in instanta anularea privatizarii Biofarm

14.03.2006, 00:00 69

Fostul proprietar, care si-a vandut de mult actiunile, nu a respectat prevederile din contractul de privatizare, a decis Tribunalul Bucuresti.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a obtinut in justitie anularea contractului de privatizare a producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, iar conform hotararii judecatoresti, statul ar trebui sa devina din nou principalul actionar.

Pachetul de 40% din Biofarm care trebuie sa se intoarca la stat este insa imprastiat prin portofoliile investitorilor de la Bursa, care au cumparat actiunile fara sa stie ca acestea fac obiectul unui litigiu. Printre principalii actionari ai companiei se numara SIF-urile, societatea de intermediere bursiera Broker din Cluj sau omul de afaceri Dumitru Tudor, dar acestia detin pachete mai mici de 15%.

International Pharmaceutical Group (fosta Shapiro Bancorp LLC), o societate cu raspundere limitata inregistrata in statul american Nevada, care a preluat pachetul de la stat in 1997, a vandut actiunile pe Bursa in ultimii ani fara ca vreo autoritate a statului sa o impiedice. Procesul dintre stat si compania americana a inceput in 2002.

International Pharmaceutical Group a vandut o parte din actiunile Biofarm catre Health Sciences Group Inc. (fosta IGoHealthy.com Inc.) si catre omul de afaceri american Robert Ferran. Health Sciences Group si Ferran si-au vandut ulterior actiunile pe piata. Cele doua companii si omul de afaceri nu mai sunt in prezent actionari semnificativi la Biofarm.

Potrivit reprezentantilor AVAS, International Pharmaceutical Group a fost obligata luna trecuta de tribunal sa dea inapoi statului actiunile pe care nu le mai are, fiind obligata de asemenea si la plata de penalitati si a dividendelor ridicate de la Biofarm in suma totala de aproximativ 27 mil. $ (22,5 mil. euro). Statul ceruse anularea contractului de privatizare acuzand cumparatorul ca nu si-a indeplinit obligatiile investitionale. Astazi este ultima zi in care compania americana mai poate ataca hotararea cu recurs.

"Nici nu vreau sa ma gandesc ce variante decurg din decizia tribunalului si cum ii poate afecta aceasta pe cumparatorii de buna-credinta", a declarat Tudor Dumitru, unul dintre cei mai importanti actionari ai Biofarm. El detine impreuna cu alte persoane implicate in jur de 9% din Biofarm. El a declarat ca pana sa fie contactat de ZF nu a avut cunostinta de acest litigiu. La Bursa nu au existat cazuri pana acum ca un cumparator de buna-credinta sa fie obligat sa dea inapoi actiunile cumparate pe piata bursiera. Multi dintre brokerii de la Bursa s-au intrebat anul trecut de ce a ales omul de afaceri Robert Ferran si cele doua companii americane sa vanda pachetele de actiuni in piata, cand puteau gasi probabil un investitor strategic de la care sa obtina un pret mai bun. Un investitor strategic ar fi derulat insa o procedura de due-dilligence, in care situatia litigiului ar fi iesit la iveala.

"Oricine ar fi stiut ca Biofarm e un butoi cu pulbere nu s-ar fi apropiat de aceste actiuni", a declarat omul de afaceri Dumitru Tudor. El a mai spus ca ar fi fost corect ca AVAS sa nu permita companiei americane sa vanda actiunile pana la solutionarea litigiului.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care ia de obicei decizia de blocare a pachetelor de actiuni aflate in litigiu, nu a fost informata privind procesul, potrivit purtatorului de cuvant Ciprian Ene. De asemenea, investitorii de pe Bursa nu au fost informati de Biofarm privind litigiul. International Pharmaceutical Group nu a putut fi contactata.

Biofarm a inregistrat anul trecut o crestere de 50% a profitului net pana la 3.2 milioane de euro, in timp ce vanzarile au crescut cu 55% pana la 14 milioane de euro.

Actiunile Biofarm au incheiat sedinta bursiera de ieri la 0,6550 lei/actiune, in crestere cu 0,8%. Capitalizarea bursiera a Biofarm se ridica la 67 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO