Companii

Autoritatea de Supraveghere Financiară a amânat cu un an obligativitatea ca emitenţii listaţi la bursă să depună rapoartele financiare anuale în format electronic unic însoţit de referatul de aprobare

Autoritatea de Supraveghere Financiară a amânat cu un...

Autor: Roxana Rosu

19.02.2021, 12:06 136

Autoritatea de Supraveghere Financiară a amânat cu un an obligativitatea ca emitenţii listaţi la bursă să depună rapoartele financiare anuale în format electronic unic însoţit de referatul de aprobare.

ASF a decis exercitarea opţiunii de amânare a aplicării ESEF (European Single Electronic Format) şi a dispus publicarea în procedura de consultare publică, pentru un termen de 10 zile.

Consiliul A.S.F. a notificat Comisia Europeană cu privire la intenţia de amânare cu un an a obligativităţii aplicării ESEF pentru emitenţii listaţi pe piaţa reglementată din România.

Proiectul de regulament prevede printre altele faptul că:

  • emitenţii ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată au obligaţia de a întocmi şi publica rapoartele financiare anuale în formatul de raportare electronic unic prevăzut la art. 153 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru exerciţiul financiar care începe pe sau după data de 1 ianuarie 2021;
  • emitenţii pot întocmi şi publica în mod voluntar rapoartele financiare anuale în formatul de raportare electronic unic prevăzut la art. 153 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru exerciţiul financiar care a început pe sau după data de 1 ianuarie 2020.

Astfel, ASF nu va sancţiona societăţile care nu au aplicat formatul ESEF pentru exerciţiul financiar 2020 până la momentul la care vor intra în vigoare prevederile privind amânarea obligaţiei de aplicare a cerinţelor ESEF cu un an (intrarea în vigoare a regulamentului A.S.F.).

Începând cu exerciţiul financiar 2020, toate rapoartele financiare anuale ale emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată ar trebui să fie pregătite în limbajul xHTML sau Extensible Hypertext Markup Language.

În baza aceste obligaţii, raportarea ar trebui să se facă începând cu anul 2021.

În contextul economic generat de pandemia de COVID-19, în cadrul proiectului de modificare a Regulamentului (UE)2017/1129 al Parlamentului European şi al Consiliului European privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE (pachetul CMRP), discutat la nivel european, au fost introduse şi unele dispoziţii care vizează posibilitatea amânării aplicării cerinţelor privind formatul electronic unic european (ESEF) pentru rapoartele financiare anuale ale companiilor listate.

Având în vedere modificările propuse la nivelul legislaţiei europene, respectiv introducerea unor dispoziţii care vizează posibilitatea amânării aplicării cerinţelor privind formatul electronic unic european (ESEF) pentru rapoartele financiare anuale ale companiilor listate, A.S.F. a solicitat părţilor implicate (emitenţi, auditori financiari, asociaţii profesionale) punctul de vedere/o evaluare cu privire la oportunitatea adoptării unei astfel de decizii de amânare a implementării cerinţelor de raportare în formatul ESEF cu un an, care să vizeze societăţile listate pe piaţa reglementată din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO