Companii

Automatica, pierderi de 0,5 mil. dolari

08.09.2003, 00:00 20

Producatorul de echipamente de industriale comanda Automatica Bucuresti a incheiat prima jumatate a anului cu o pierdere neta de 17,7 miliarde de lei, (0,5 milioane de dolari), fata de un profit de 1,1 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiei pe primul semestru a ramas la valoarea din perioada similara a anului anterior, putin peste 48 miliarde de lei, in conditiile in care rata inflatiei in aceasta perioada a fost de aproximativ 14%.
Cu toate ca vanzarile au stagnat, Automatica a reusit sa obtina in prima jumatate a anului o crestere de 23% a veniturilor din exploatare. Discrepanta dintre veniturile din exploatare si cifra de afaceri se datoreaza faptului ca productia realizata de Automatica a depasit cu 7,5 miliarde de lei valoarea vanzarilor. La finalul primului semestru stocurile de produse finite si semifabricate ale companiei insumau 28 miliarde de lei, adica mai mult de jumatate din cifra de afaceri de pe primul semestru.
Conform raportului companiei, printre cauzele pierderilor inregistrate se numara blocajul financiar, reducerea volumului investitiilor si cresterea preturilor la materiile prime.
Automatica va furniza pana la finalul acestui an echipamente pentru Reactorul 2 al centralei de la Cernavoda. Valoarea contractului se ridica la 104 miliarde de lei (3 milioane de dolari). Automatica a mai furnizat echipamente si pentru alte obiective din domeniul energeticii nucleare, dar si in alte domenii ca siderurgie, chimie, transporturi si industrie alimentara. Productia de echipamente electrice si pentru automatizari au avut anul trecut o pondere de 85% in cifra de afaceri a companiei.
Automatica, companie listata la categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ , are ca principali actionari compania Euroform Milenium SRL - cu o detinere de 63,88% si Asociatia Salariatilor (PAS), 11,6%.  Omul de afaceri Ioan Maticiuc, detinatorul grupului de firme Chematex, a ajuns in luna iulie a acestui an la o detinere de 5% din capitalul Automatica, dupa ce a lansat o oferta publica de cumparare pentru un pachet de 25%. Oferta a fost lansata la pretul de 3.000 lei/actiune, pretul de piata al actiunilor companiei la acel moment. In primele sedinte bursiere ale lunii septembrie, pretul actiunilor Automatica a ajuns insa pana la 4.700 lei/actiune, cu 175% mai mult fata de inceputul lunii septembrie a anului trecut. Surse din piata de capital apreciau atunci ca este posibil ca Maticiuc sa vizeze in final pachetul majoritar de actiuni la Automatica.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO