Companii

Automatica a raportat profit triplu dupa trei trimestre

25.11.2004, 00:00 33

Producatorul de echipamente pentru industria electronica si electrotehnica Automatica Bucuresti a obtinut in primele noua luni ale anului un profit brut de 1,4 milioane de euro, de aproape trei ori mai ridicat comparativ cu profitul inregistrat la sfarsitul primelor sase luni ale anului. Majorarea a venit pe fondul  cresterii importante  a vanzarilor companiei.
Cifra de afaceri realizata de companie a atins 4,4 milioane de euro, in crestere cu peste 70% fata de vanzarile din primul semestru.
Compania nu a furnizat si date referitor la situatia de pe primele trei trimestre ale anului trecut.  Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii pe marginea acestor rezultate.
 Automatica produce si comercializeaza echipamente electrice de tensiune joasa si medie pentru centrale electrice, inclusiv centrale nucleare, cu o pondere de 50% in cifra de afaceri a anului trecut, dat si alte echipamente pentru industria electrotehnica.
Anul trecut, Automatica a semnat doua  contracte importante,  unul dintre acestea cu Centrala Nuclearelectica Cernavoda in valoare de peste 5 milioane de euro, iar celalalt cu Compania Nationala a Lignitului Oltenia, valoarea acestui contract depasind 1,5 milioane de euro. Ambele contracte erau programate sa se finalizeze in a doua parte a anului curent. . Alti clienti ai companiei de pe piata interna su  Termoelectrica, Hidroelectrica, Holcim SA, Electromontaj SA. Automatica exporta pe pietele din Franta , Italia, Spania, Turcia.
Principalii concurenti ai societatii sunt Uti Bucuresti, Electrotel Alexandria, FEA Bucuresti si Perom Bacau. In primul semestru al acestui an, Automatica a trecut pe profit, obtinand un rezultat net pozitiv de 0,48 milioane de euro, dupa ce anul trecut fusese incheiat cu o pierdere de 0,1 milioane de euro. Automatica inregistrase in primele sase luni din 2003 o pierdere de 0,47 milioane de euro.
Automatica s-a infiintat in 1960, din 2000 devenind societate pe actiuni cu capital integral privat. Actionarul majoritar al Automatica este societatea Euroform Millenium SRL, cu o participatie de 64,4%.  Cel mai important actionar minoritar este Ion Maticiuc,  detinatorul grupului de firme Chematex.  Maticiuc controleaza 10,1% din actiunile Automatica. Din 2002, Automatica este partener de tehnologie Siemens, prin preluarea licentei de fabricatie pentru unele tablouri electrice multifunctionale.
Titlurile companiei sunt listate la Categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ, lichiditatea acestor actiuni fiind insa redusa. Ultima tranzactie cu actiunile Automatica s-a perfectat la un pret de 5.880 lei/actiune, un nou maxim istoric pentru aceste titluri. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,6 milioane de euro. De la inceputul acestui an, titlurile Automatica au inregistrat o apreciere de 44%.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO