Companii

Automatica a cåstigat pe primul trimestru de trei ori cåt tot anul trecut

17.06.2005, 18:35 27

Producatorul de echipamente pentru industria electronica si electrotehnica Automatica Bucuresti a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit brut de 0,6 milioane de euro (22,2 miliarde de lei), de aproape trei ori mai ridicat decåt profitul inregistrat in anul 2004. Aceasta imbunatatire semnificativa a profitului se datoreaza in primul rånd cresterii vånzarilor societatii.

Cifra de afaceri a societatii in primul trimestru a atins 2,5 milioane de euro (93,4 miliarde de lei). Compania nu a furnizat date referitor la situatia din primul trimestru al anului trecut, insa in primele luni ale lui 2004 vånzarile Automatica au fost de 2,6 milioane de euro (105 miliarde de lei). Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii pe marginea acestor rezultate.

Automatica proiecteaza, fabrica si comercializeaza echipamente electrice de tensiune joasa si medie pentru centrale electrice, inclusiv centrale nucleare, cu o pondere de 50% din cifra de afaceri a anului trecut, precum si alte echipamente pentru industria electrotehnica.

Principalii concurenti interni ai societatii sunt UTI Bucuresti, Electrotel Alexandria, FEA Bucuresti si Perom Bacau. Pe plan extern, Automatica se confrunta cu o concurenta mult mai puternica din partea unor companii de renume, precum ABB (Suedia), Siemens (Germania) sau Schneider Electric (Franta). Din 2002, Automatica este partener de tehnologie Siemens, prin preluarea licentei de fabricatie pentru unele tablouri electrice multifunctionale.

Automatica s-a infiintat in 1960, din 2000 devenind societate pe actiuni cu capital integral privat. Actionarul majoritar al Automatica este societatea Euroform Millenium SRL, cu o participatie de 64,4%.

Cel mai important actionar minoritar este Ion Maticiuc, detinatorul grupului de firme Chematex. Maticiuc controleaza 10,4% din actiunile Automatica. Asociatia salariatilor (PAS) Automatica detine aproape 8% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO