Companii

Autoliv are in plan investitii de 50 mil. euro pentru dublarea productiei

19.09.2005, 19:08 67

Compania suedeza Autoliv, cu activitati in domeniul sistemelor de siguranta destinate industriei auto, a anuntat un program de investitii de 50 de milioane de euro pana in 2007 pentru cresterea capacitatilor de productie din Romania.

Planurile de extindere a operatiunilor de pe piata locala vor duce la dublarea numarului de angajati, de la 500 de angajati in prezent pana la 1.200 la finele anului viitor, potrivit reprezentantilor Autoliv.

Industria componentelor auto a atras in ultimii ani investitii de sute de milioane de euro, in special datorita costurilor scazute cu forta de munca.

Astfel, Autoliv a luat decizia de a produce la Brasov material textil pentru centuri de siguranta, contand pe mana de lucru ieftina, dar si pe reducerea cheltuielilor cu transportul, chinga fiind pana acum importata din Olanda.

"Decizia de integrare pe verticala a fost sustinuta de impactul pozitiv pe care il va avea aceasta mutare asupra cheltuielilor cu forta de munca si asupra cheltuielilor de transport", au explicat oficialii companiei.

Autoliv, intrata pe piata romaneasca in 1997, a anuntat finalizarea unei investitii de 18 mil. euro, prin care compania si-a extins capacitatile de productie la fabrica din Brasov.

Spatiul destinat productiei de centuri de siguranta a fost marit cu 11.800 de metri patrati si a fost construita o noua hala pentru fabricarea de material textil folosit la producerea de centuri de siguranta. La data in care noile facilitati vor functiona la capacitate normala compania estimeaza ca va obtine o productie dubla de centuri de siguranta la Brasov fata de cea realizata in momentul actual.

Pentru utilarea noilor spatii de productie vor fi transferate linii de productie din Germania si urmeaza sa se investeasca peste 30 mil. euro in achizitia de noi linii de productie. Noua facilitate pentru material textil ocupa 6.400 de metri patrati si apartine firmei olandeze Van Oerle Alberton, o filiala a Autoliv. Compania urmeaza sa deschida luna viitoare si o noua hala de testare. Autoliv mai are in derulare la Brasov un proiect de 13 mil. euro, intr-o fabrica de generatoare de gaz pentru airbag-uri, care va fi finalizat in luna februarie a anului viitor.

Pentru acest an, Autoliv estimeaza o majorare cu 50% a cifrei de afaceri pentru operatiunile din Romania fata de anul trecut pana la nivelul de 9,75 mil. euro.

Daca anul trecut ponderea din cifra de afaceri realizata la export a fost de 35%, in acest an livrarile pe piata externa s-au apropiat mult de nivelul de pe piata interna. Pe plan local, principalii clienti ai companiei sunt Dacia/Renault si Daewoo. Exporturile vizeaza piete precum Germania, printre brandurile echipate cu centuri fabricate in Romania numarandu-se Skoda, Audi, Volkswagen, BMW, Ford.

Autoliv are peste 80 de fabrici cu aproape 40.000 de angajati in peste 30 de tari producatoare de autovehicule, actiunile companiei fiind cotate la Bursa din New York. Anul trecut vanzarile companiei s-au ridicat la 6,1 mld. $.

Autoliv Romania a fost infiintata in anul 1997 la Brasov cu scopul de a furniza componente pentru marcile locale: Dacia si Daewoo. Din 1999, firma produce si airbag-uri pentru BMW.

Pe piata componentelor auto, au intrat mai multi jucatori internationali, care s-au orientat in special inspre zona vestica a tarii. Printre acestia se numara BOS Automotive, Delphi Packard, Dura Automotive, Leoni Wiring, Takata Petri, Valeo, Yazaki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO