Companii

Austriecii au schimbat conducerea Unita

04.04.2006, 00:00 47

Dan Odobescu, numit presedinte al companiei in aprilie 2004, a fost schimbat din functie cu un membru al echipei de conducere a Omniasig.

Compania de asigurare Wiener Staedtische a schimbat ieri conducerea celei de-a cincea firme de asigurari generale din Romania, Unita.

Astfel, Dan Odobescu si Daniel Stan, primul presedinte si al doilea membru al consiliului de administratie ai Unita, au fost revocati din functie. Dan Odobescu indeplinea si functia de director general al companiei.

De asemenea, Dan Odobescu nu va mai detine nici functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Agras.

Dan Odobescu "a preluat noi responsabilitati in cadrul Wiener Staedtische, in conformitate cu interesul manifestat de dansul", au afirmat reprezentantii companiei austriece. Astfel, Odobescu va fi consultantul grupului pe probleme de asigurari in Romania, au explicat reprezentantii Wiener Staedtische.

Nici Dan Odobescu si nici Daniel Stan nu au fost ieri disponibili pentru comentarii.

Functia de presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Unita a fost preluata de Iulian Dumitru, care a fost pana acum director general adjunct al Omniasig, o firma de asigurari cumparata anul trecut de Wiener Staedtische. El se ocupa de daune, asigurari de risc financiar si directia administrativa.

Celalalt membru al CA al Unita a fost numit Mircea Arsene, director al sucursalei Omniasig Iasi. Al treilea membru al CA, austriacul Haness Fahrnberger, a ramas pe pozitie. Prin aceste miscari, fraiele afacerii austriecilor in Romania sunt preluate practic de Constantin Toma, directorul general al Omniasig. Un alt director general adjunct al Omniasig, Fanel Plopeanu, a fost numit recent la conducerea Omniasig Asigurari de Viata.

Wiener Staedtische a explicat ca prin aceste schimbari vizeaza, in cadrul strategiei multibrand adoptata, "consolidarea pe piata a pozitiei detinute de Unita".

Dan Odobescu a fost numit in conducerea Unita in primavara anului 2004, dupa o perioada tulbure pentru companie, care a trebuit sa-si majoreze capitalul social cu cateva milioane de euro pentru a putea satisface cerintele legale de lichiditate. El a mutat sediul de la Timisoara la Bucuresti si impulsionat afacerile companiei, care au crescut in 2005 cu 67% in euro fata de 2004. In schimb, au crescut si pierderile de la 520.000 euro in 2003 la 1,6 milioane euro in 2004. Pe 2005 nu au fost publicate rezultatele financiare. Dan Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase, sotia sa, Rodica Odobescu, fiind sora Danei Nastase.

Wiener Staedtische a cumparat in primavara anului trecut Omniasig cu peste 60 milioane de euro, ajungand astfel sa controleze patru companii de asigurari in Romania: Omniasig, Unita, Agras si Omniasig Asigurari de Viata, fata de doua anterior.

Iulian Dumitru, 60 de ani, este absolvent al Facultatii de Comert Exterior si lucreaza de opt ani la Omniasig. Pana in 1998 a fost economist-sef la Bancorex, iar inainte de Revolutie a lucrat in Ministerului Comertului Exterior.

"Ideea proprietarului este de a mentine multibrandul in Romania si de a cauta sa gasim posibilitatea in cadrul grupului in care concurenta intre cele doua companii sa fie o cooperare si sa putem aduce rezultate mai bune si pentru Unita. Conceptul de multibrand este greu de inteles la noi, dar functioneaza nu numai in Austria, ci si in Ungaria sau Cehia", a spus Iulian Dumitru, care a fost un an si vicepresedinte al Bancorex.

Unita a incheiat anul trecut cu afaceri de peste 71,5 milioane de euro, in crestere cu 62% fata de 2004, potrivit unor date preliminare ale companiei, fiind in prezent a cincea companie de pe piata asigurarilor generale.

Rezultatul financiar pentru 2005 nu a fost facut public. La noua luni, Unita a raportat pierdere. Anul trecut, Unita si-a transferat portofoliul de polite de asigurare de viata societatii de profil din cadrul grupului austriac, Omniasig Asigurari de Viata.

Acest transfer de portofoliu face parte din procesul de specializare a companiilor controlate de austrieci in Romania. Si Agras, societate specializata pe asigurari agricole, la care Unita detine 75% din actiuni, si-a transferat anul trecut portofoliul de asigurari non-agricole actionarului majoritar.

Omniasig, parte a aceluiasi grup austriac, a inregistrat in 2005 prime brute subscrise de aproape 116,5 milioane de euro, mai mult cu circa 50% in euro fata de anul anterior. Pe primele noua luni din 2005 a avut un profit brut de 9 luni de 1,5 milioane de euro, iar in 2004 un profit net de 1,4 mil. euro.

Compania a fuzionat prin absorbtie anul trecut cu alte doua societati, Omniasig AGI si Omniasig Asirag, cumparate inainte sa fie la randul sau cumparata de Wiener Staedtische. Grupul Wiener Staedtische, care si-a schimbat recent denumirea in Vienna Insurance Group, a intrat pe piata romaneasca in 2001, cand a preluat 51% din actiunile Unita, pe atunci cu sediul in Timisoara.

Titlurile au fost preluate de la fondul israelian de investitii TBI Holding pentru suma de 64 mil. euro. Ulterior, Wiener Staedtische a mai cumparat participatiile altor actionari mai mici, ajungand sa detina 72,8% din capitalul social al Omniasig.

Omniasig detine jumatate din titlurile Omniaisg Asigurari de Viata si este prezenta indirect si in actionariatul Omniasig Addenda, societate specializata pe asigurari de sanatate. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras societatii Omniaisg Addenda autorizatia de practicare a activitatii de asigurare, deoarece nu si-a majorat capitalul potrivit normelor Comisiei.

Wiener Staedtische a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 5,34 miliarde de euro, in crestere cu 20,7% fata de anul 2004 si un profit de 230 de milioane de euro pentru 2005, mai mare cu 50% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO