Companii

Austriecii de la ALPLA investesc 7,5 mil. euro în construcţia unei fabrici de reciclare în Târgu Mureş. Günther Lehner, preşedintele ALPLA: Vrem să stabilim un ciclu de viaţă complet al ambalajului, în special în regiunile unde colectarea şi reciclarea deşeurilor au potenţial de dezvoltare

Austriecii de la ALPLA investesc 7,5 mil. euro în...

Autor: Cristina Bellu

20.09.2021, 13:11 277

Gigantul austriac ALPLA, cu afaceri anuale de 3,7 mld. euro şi 178 de fabrici în 45 de state din toată lumea, investeşte 7,5 mil. euro în construcţia unei fabrici de reciclare în Târgu Mureş.

În vederea dezvoltării fabricii, ALPLA alături de Ecohelp SRL şi United Polymer Trading AG (Elveţia) lansează operaţiuni comune de reciclare a PET-urilor în România, investind în instalarea unei linii de extrudare pentru reciclarea sticlelor din plastic. Astfel, granulele provenite în urma procesului de reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme şi sticle noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Ţinta stabilită de cele trei companii este producţia anuală a 15.000 de tone de PET reciclat post-consum, de calitate alimentară (rPET).

„Obiectivul nostru este să stabilim un ciclu de viaţă complet al ambalajului - de la sticlă la sticlă – în special în regiunile unde colectarea şi reciclarea deşeurilor au potenţial de dezvoltare. Asocierea noastră în acest joint-venture este un pas strategic şi important în această direcţie.”, spune Preşedintele ALPLA, Günther Lehner, responsabil pentru dezvoltarea departamentelor de Sustenabilitate şi Economie Circulară.

Bunele practici legate de sustenabilitate şi noile directive obligă piaţa să facă îmbunătăţiri semnificative, atât în ceea ce priveşte producţia de ambalaje, cât şi în ceea ce priveşte procesul de colectare. De asemenea, se observă un interes crescut din partea consumatorilor pentru materialele reciclate.

 „Nevoia şi dorinţa clienţilor noştri de a recicla ne oferă oportunitatea de a stimula proiecte de investiţii.”, spune Georg Lässer, şeful departamentului de reciclare corporativă ALPLA

În timp ce ALPLA acţionează ca un specialist în reciclare şi ca producător de preforme şi sticle, Ecohelp furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate. UPT este proprietarul instalaţiei de reciclare rPET Cumapol Emmen din Olanda şi este specializată în comerţul cu materiale plastice şi materiale reciclate.

”Viziunea noastră este să utilizăm resursele naturale într-un mod eficient şi sustenabil cu ajutorul energiei regenerabile şi a materialelor durabile, reciclate corespunzător, iar reducerea gradului de poluare este unul dintre dezideratele noastre”, spune Cristina Bogdan, Sustainability Manager

La începutul anului, grupul ALPLA a anunţat că va investi aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în extinderea continuă a activităţilor sale de reciclare până în 2025. De asemenea, compania intenţionează să îşi globalizeze activităţile în domeniul reciclării de înaltă calitate. În total, grupul reciclează anual aproximativ 130.000 de tone de PET şi 60.000 de tone de PE.

Compania este prezentă din 2011 pe piaţa din România, an în care a deschis prima fabrică de producţie în Bucureşti. În 2017, ALPLA s-a extins în Timişoara şi a achiziţionat în Braşov compania Star East Pet România. În 2018, a achiziţionat Argo S.A. şi a dezvoltat expertiza în fabricarea de ambalaje pentru sectorul farmaceutic şi agro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO