Companii

Augustin Plesea, Cargus: Voi continua cu investitii in turism

18.04.2008, 17:38 532

Augustin Plesea, unul dintre cei doi actionari ai companiei de curierat Cargus, spune ca isi va orienta investitiile urmatoare in turism, pastrandu-si in acelasi timp si pozitia de manager in compania pe care a infiintat-o si care a fost vanduta catre DHL.
"Am demarat deja investitii in turism si voi continua in acest sector. Pe langa agentia de turism Gusti Tour detin si un complex turistic in zona Breaza (n. red.- Pan Express Breaza) si vizez si alte investitii in sectorul hotelier", a spus Plesea.
Plesea, impreuna cu Carmina Dumitrescu, au infiintat compania Cargus in 1991, fiecare avand o participatie egala in cadrul firmei. Ani la rand, Cargus a fost lider pe curieratul intern din Romania, anul trecut ajungand la afaceri de 29,7 mil. euro si la o marja de profit de 9%-10%. Principalul sau concurent pe curierat intern, Fan Courier, a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 30 mil. euro.
Spre deosebire de Fan Courier, care cel putin deocamdata nu are in vedere vanzarea, Cargus a batut palma cu DHL, unul dintre principalii jucatori pe piata de curierat din Europa.
Actionarul DHL este Deutsche Post, grup care a inregistrat venituri de peste 63 mld. euro in 2007. Cele doua companii se vor completa reciproc, avand in vedere ca DHL face 85% din afaceri din curierat international, in timp ce principala activitate a Cargus este curieratul intern.
De la inceputul anului tranzactiile s-au tinut lant pe piata de curierat, companiile europene si internationale manifestand un interes din ce in ce mai crescut pentru jucatorii locali. Astfel, gigantul UPS a intrat direct in Romania prin achizitia Trans Courier Service, care era pana in acel moment agentul autorizat al companiei americane pe piata locala.
Curiero a vandut 25% din actiuni catre grupul IT Asesoft, pentru 7 mil. euro, iar Posta Franceza a intrat in Romania prin achizitia Pegasus. Aceasta decizie a companiilor vine din dorinta de a-si mentine si creste cota de piata in conditiile cresterii concurentei si sustinerii unui program de investitii masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO