Companii

Au zburat ca vântul: în fiecare zi din 2011 parcurile eoliene au atras investiţii de 2 mil. euro

Au zburat ca vântul: în fiecare zi din 2011 parcurile eoliene au atras investiţii de 2 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

18.02.2012, 11:41 1636

Astfel, în România s-au montat anul trecut 520 de MW în parcuri eoliene, ceea ce reprezintă 5% din întreaga capacitate nouă instalată la nivelul celor 27 de state membre ale UE, la finalul lui 2011 fiind în funcţiune 982 MW care ar putea lumina peste un milion de gospodării.

Datele AEEE arată că anul trecut, în total în UE au fost montaţi de 9.616 MW în parcuri eoliene în valoare de 12,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în România au fost realizate proiecte de circa 680 de milioane de euro, luând în calcul un preţ mediu pentru fiecare MW instalat de circa 1,3 milioane de euro. Liderii clasamentului sunt Germania, Marea Britanie şi Spania.

Explozia verde

Energia eoliană a înregistrat o adevărată explozie în ultimii ani de zile şi adus aproape singurele investiţii realizate pe plan local în noi capacităţi de producţie a electricităţii.

Astfel, dacă la finele anului 2009 pe plan local erau instalaţi numai 14 MW, la finele lui 2010 deja funcţionau 462 MW, pentru ca la finele anului trecut capacitatea parcurilor de "mori de vânt" să ajungă la 982 MW, după cum arată datele AEEE. Astfel, numai în doi ani de zile capacitatea parcurilor eoliene din România a crescut de peste 70 de ori, investiţiile totale realizate fiind de circa 1,3 miliarde de euro. Numai în 2011 aproximativ 2 milioane de euro s-au investit zilnic în "mori de vânt." În ciuda acestei creşteri, România nu a atras până acum nicio investiţie de la zero într-o unitate de producţie a eolienelor, astfel că circa 75% din valoarea proiectelor merg către companiile care importă echipamente, restul concretizându-se pe plan local în construcţii de drumuri sau în lucrări electrice.

Vânătorii de vânt

Începând cu anul 2010, rând pe rând toate marile grupuri energetice din Europa au intrat cu investiţii majore în România.

Astfel, cehii de CEZ au demarat un proiect de 1,1 miliarde de euro într-un parc de 600 MW, capacitate apropiată de cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac. Anul acesta investiţia cehilor ar trebui să se finalizeze. Italienii de la Enel au intrat şi ei puternic cu investiţii în parcuri eoliene, având în prezent circa 270 de MW montaţi în mai multe localităţi dobrogene, dar au anunţat că proiectele lor vor merge mai departe. Energias de Portugal este un alt mare grup care a dezvoltat ca pacităţi eoliene importante, în prezent având trei parcuri funcţionale, de 228 de MW, am plasate tot în Dobrogea. Iberdrola (Spania) sau GDF SUEZ (grup franco-belgian) sunt alţi investitori care au anunţat planuri ambiţioase pe acest segment.

Briză bună şi subvenţii pe măsură

Toate aceste companii şi bugetele lor de mi liarde de euro pentru investiţii au fost atrase în România de doi factori: condiţiile meteo favorabile pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, înregistrate mai ales în Dobrogea şi Moldova, şi schema de sprijin pusă la bătaie de statul român pentru acest tip de proiecte, una dintre cele mai generoase la nivel european.

Anul trecut, prin această schemă de sprijin, producătorii de energie regenerabilă au primit 95 de milioane de euro, iar pentru 2012 sumele ar urma să crească până la 300 de milioane de euro. Anul acesta este de altfel primul an în care schema de sprijin pentru energia verde, care are o durată de aplicare de 15 ani, îşi va produce în totalitate efectele. Valoarea schemei de sprijin până în 2020 a fost evaluată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la peste 10 miliarde de euro.

Datele AEEE mai arată o tendinţă dincolo de cea a creşterii capacităţilor instalate în parcuri eoliene: investiţiile în proiecte solare au fost cele mai numeroase în 2011.

Aproape jumătate din toate investiţiile noi realizate în UE în capacităţi de producere a energiei electrice au venit din acest sector, în total fiind montaţi circa 21.000 de MW în parcuri solare. Centralele pe gaz şi parcurile eoliene completează podiumul. România este abia la început în privinţa proiectelor solare, dar jucătorii din piaţă spun că aici se va înregistra noul boom al energiei verzi datorită schemei de sprijin extrem de generoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO