Companii

Atlas Corporation: Anunţul scăderii salariilor a pus frână consumului, deşi piaţa îşi revenise

24.06.2010, 23:27 244

Compania a înregistrat anul trecut o scădere de 15% abusinessului, până la 145 mil. lei (34,2 mil. euro), din care circao treime este realizat din lacuri şi vopsele, una din principalelecauze de încetinire fiind reducerea drastică a împrumuturiloroferite de către bănci, cu condiţii mai stricte şi costuri maimari, precum şi diminuarea lichidităţilor din piaţă, care a dus larestanţe şi întârzieri.

"Se făcuseră deja simţite primele semne de revigorare, însă dinnefericire «dispoziţia» clienţilor s-a schimbat după recenteleanunţuri ale guvernului privind măsurile de reducere acheltuielilor bugetare. Este foarte greu de estimat când va revenicreşterea, deoarece acest lucru depinde de foarte mulţi factoriexterni pe care nu îi putem controla, însă probabil că acest lucrunu va avea loc prea curând. Printre altele, vor conta foarte multcondiţiile financiare, investiţiile externe, cât şi deciziileguvernului de a investi în infrastructură", afirmă IoannisAnagnostou, directorul general al Atlas Corporation, unul dintreprimii cinci producători de lacuri şi vopsele de pe piaţă.

În aceste condiţii, compania şi-a propus să păstreze businessulla nivelul din 2009 şi să menţină o siguranţă cât mai ridicatăpentru creanţele aflate în piaţă.

Atlas Corporation produce materiale de construcţii sub brandulApla (lacuri şi vopsele, adezivi, gleturi, tencuieli, chituri şipolistiren extrudat), cele mai vândute produse în 2008 fiindpolistirenul extrudat Apla XFoam XPS şi produsele complementareacestuia Apla Styrofix (adeziv şi masă de şpaclu pe baza de ciment)şi Apla TencoPlast (tencuială decorativă elastică). Cele mai bunerezultate în 2009 le-a înregistrat tencuiala decorativă, undecompania susţine că şi-a dublat volumul vânzărilor, în timp ceprodusele noi lansate în 2009 au recuperat scăderile apărute încazul altor produse mature din cauza condiţiilor pieţei.

Anagnostou afirmă că scăderea industriei construcţiilor s-aresimţit în primul rând şi mai rapid în segmentul Business 2Business.

"Numărul redus de proiecte noi, cât şi riscul mai mare asociatcu acestea, a adus în prim-plan partea destinată renovăriiconstrucţiilor existente. Nu la fel de vizibil şi nu în aceeaşimăsură, însă şi segmentul renovărilor este afectat de reducereaconsumului şi îngrijorarea consumatorilor finali, deoarece uniidintre ei aleg să amâne lucrările."

Compania a fost nevoită să restructureze anumite părţi alebusinessului, să renunţe la anumite poziţii şi să reducăcheltuielile pe mai multe planuri. Numărul angajaţilor a scăzut cucirca 17%, până la 247 de salariaţi.

"Restructurarea a avut şi efecte pozitive, deoarece ne-amconcentrat eforturile pe eficientizarea activităţii. Am ales să nuurmăm calea mai uşoară şi tendinţele apărute în piaţă, de orientarecătre produse mai ieftine sau de alterare a calităţii celorexistente", susţine Anagnostou.

Compania a investit până acum peste 30 de milioane de euro pepiaţa românească, ultima investiţie majoră fiind extindereacapacităţilor de producţie a fabricii situate în comuna Tunari,lângă Capitală, în valoare de 6,5 mil. euro.

Cine este Atlas Corporation

Atlas Corporation, companie înfiinţată în 1994, este deţinută dedouă firme înregistrate în Cipru - Chroma Holdings şi Deyeswood Co.Limited.

Compania are trei divizii - de producţie şi distribuţie amaterialelor de construcţii, logistică şi distribuţie deechipamente electronice (Sharp, Fujifilm, Sandisk, Yakumo şiSony).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO