Companii

Aţi auzit de XIV? Este un indice care măsoară volatilitatea pe pieţele financiare, despre care se spune că a cauzat turbulenţele de pe bursele mondiale. Luni, s-a prăbuşit cu 90%. Ce este în spatele său?

Aţi auzit de XIV? Este un indice care măsoară...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2018, 18:46 2891

Banca elveţiană Credit Suisse şi-a apărat un produs financiar controversat care a jucat un rol în pierderile uriaşe de pe burse înregistrate recent în condiţiile în care experţii pun sub semnul întrebării logica din spatele emiterii unor titluri atât de complexe, scrie CNBC.

Credit Suisse a anunţat că nu se confruntă cu niciun fel de pierderi legate de acest instrument financiar cunoscut sub denumirea de XIV. În schimb, se pare că pierderile vor fi suportate de investitorii care deţin acest produs.

Luni, când pieţele asistau la vânzări masive, iar indicele bursier american Dow Jones plonja cu aproape 1.600 de puncte în cel mai puternic declin înregistrat vreodată, mulţi analişti au dat vina pe XIV pentru amplificarea vânzărilor. Aceasta pentru că produsul shortează volatilitatea pariind pe condiţii calme pe pieţe. Popularitatea acestuia a crescut în ultimul an în condiţiile în care indicele volatilităţii VIX a atins minime istorice.

În momentul în care VIX a urcat puternic, XIV s-a prăbuşit cu 90%.

O analiză mai atentă a XIV arată că produsul nu a fost menit nicidecum să genereze câştiguri pe termen lung. În prospectul Credit Suisse privitor la XIV se arată că titlurile nu sunt menite pentru deţinere pe termen lung şi că sunt destinate exclusiv investitorilor profesionişti. 

În mod normal, tilturi ca XIV au atras critici din partea unor importanţi manageri de active. BlackRock, cel mai mare din lume, a anunţat că susţine o clasificare clară a acestor titluri complexe pentru a se indica riscurile asociate cu acestea atât pentru autorităţi, cât şi pentru investitori. 

Adesea, aceste titluri nu se bazează pe un portofoliu de active transparente şi „din acest moment BlackRock nu le oferă“.

Paul Gambles, co-fondator al firmei de consultanţă financiară MBMG, se întreabă de ce autorităţile permit astfel de titluri.

Între timp, Brian Jacobsen, strateg în cadrul Wells Fargo Fund Management, nu crede că banca elveţiană a dat dovadă de un comportament suspect.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO