Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) consideră că din cele aproximativ 30.000 baruri, restaurante şi cafenele de pe piaţa locală circa jumătate înregistrează profit, însă doar 5% îl declară. Au fost luate în considerare numărul de localuri, nu numărul de entităţi juridice înregistrate sub unul dintre CAEN-urile din industrie.
„Nu este corect ca doar 5% din jucători să declare că înregistrează profit la sfârşit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele şi barurile din România sunt profitabile, adică de zece ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulţi ani, pe lângă restaurante şi baruri care funcţionează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme“, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele HORA. Petrescu este cel mai puternic antreprenor din industria restaurantelor, controlând printre altele lanţul City Grill şi Trattoria Buongiorno. Businessul lui total este peste 100 mil. lei anul trecut.