Companii

Ariston: Sistarea programului Casa Verde va duce la o scădere dramatică a cererii de panouri solare

Autor: Ioan Dornescu

26.04.2012, 15:19 398

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat miercuri că programele Rabla şi Casa Verde ar putea fi blocate în 2012 din lipsă de bani la Administraţia Fondului de Mediu (AFM).

"Suntem nevoiţi să nu deschidem o nouă sesiune a programului Casa Verde, anul acesta, ne concentrăm eforturile financiare pentru acoperirea cheltuielilor şi plata sumelor în urma investiţiilor făcute anul trecut în acest program", a afirmat ministrul.

Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Programul constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.

"Conform anunţului făcut de ministrul Mediului, Attila Korodi, programul Casa Verde va fi sistat în acest an, după ce în 2010 şi 2011 a înregistrat un adevărat succes. Acest program viza instalarea de sisteme solare, centrale pe peleţi şi pompe de căldură, pentru fiecare din aceste variante statul suportând o parte dintre costuri. Astfel, în cazul montării unei centrale pe peleţi sau a unui sistem cu panouri solare, valoarea subvenţionată a fost de până la 6.000 de lei, în timp ce pentru pompele de căldură s-a ajuns până la 8.000 de lei. În acest sens, considerăm că stoparea programului Casa Verde va duce la o scădere dramatică a cererii de panouri solare pe piaţa locală, după ce în ultimii doi ani România a reuşit să recupereze din decalajul avut faţă de ţările vestice în ceea ce priveşte utilizarea pentru producerea de apă caldă menajeră a unor echipamente care folosesc energii regenerative şi care nu sunt poluante în acelaşi timp", a declarat într-un comunicat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Drăguleanu a adăugat că în cazul opririi programului, românii care doreau să folosească tehnologii de ultimă generaţie vor fi nevoiţi să suporte costurile integral, iar în condiţiile în care instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales în situaţia economică actuală, numărul celor care vor opta pentru această soluţie va scădea.

"Un alt motiv ce a dovedit eficienţa programlui este faptul că, dacă în 2010 românii au fost reticenţi cu privire la eficienţa programului şi sceptici în ceea ce priveşte recuparearea investiţiei prin subvenţiile acordare, în 2011 programul a căpătat credibilitate şi am observat o creştere accelerată a cererii de panouri solare, cea mai mare parte dintre cumpărători optând pentru un astfel de sistem datorită sprijinului acordat de stat. Astfel, potrivit calculelor Ariston Thermo România, înaintea demarării celor trei programe circa 20.000 de locuinţe erau dotate cu panouri solare. Finanţările guvernamentale acordate prin programul amintit în perioada 2010 - 2011 asigură însă majorarea acestui număr la circa 50.000", a arătat reprezentantul Ariston.

El a adăugat că odată cu finalizarea montajului panourilor achiziţionate prin intermediul Casa Verde 2011, România se va apropia de ţările din regiune în ceea ce priveşte suprafaţa de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori.

Astfel, la finalul anului trecut în România erau instalaţi cinci mp de panouri solare la 1.000 de locuitori, în timp ce în Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar în Ungaria de 2,7 ori mai mare. În Polonia, suprafaţa de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori este de trei ori mai mare ca în România, în Germania 1.000 de locuitori dispun de o suprafaţă de 168 de mp, de 30 de ori în plus faţă de România, în timp ce în Austria suprafaţa / 1.000 de locuitori este de 83 de ori mai mare.

"Sperăm ca Programul Casa Verde să fie reluat cât mai curând şi mizăm pe îmbunătăţirea acestuia în ceea ce priveşte timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari. Menţionăm că principala problemă a programului a fost faptul că achiziţia şi montajul efectiv al panourilor solare obţinute prin intermediul Programului Casa Verde a suferit şi încă suferă o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar şi a perioadei de un an pentru implementare. Astfel, în acest moment, încă se mai achiziţionează şi instalează panouri solare cu fonduri provenind din bugetul Casa Verde 2011", a mai spus Drăguleanu.

Compania Ariston Thermo România este controlată de Ariston Thermo Group din Italia, specializat în producţia şi furnizarea de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Afacerile Ariston au stagnat anul trecut, faţă de 2010, la aproximativ 30 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO