Companii

Argus Constanta: dividende de maximum 30% din profit

13.01.2003, 00:00 84

Argus Constanta, al doilea jucator de pe piata romaneasca a uleiului, va opta anul acesta pentru o politica de distribuire a profitului din 2002 in favoarea investitiilor, cota destinata dividendelor urmand a fi de maxim 30%, a declarat pentru Ziarul Financiar Vasile Leu, directorul general al Argus.
Producatorul de ulei este proaspat listat pe Bursa Electronica Rasdaq, unde a devenit rapid una din companiile - vedeta datorita situatiei financiare bune si perspectivei acordarii unor dividende substantiale.
In prima jumatate a anului trecut, Argus a obtinut un profit net de 4,5 milioane dolari (de trei ori mai mare comparativ cu aceiasi perioada din 2001) iar o repetare a performantei si in semestrul doi ar fi insemnat un profit net pe actiune de aproape 4 dolari la finalul anului. O politica de repartizare a 50% din profit pentru dividende, asa cum estimau multi brokeri, ar fi adus investitorilor un castig de 2 dolari (67.400 lei) pe actiune.
Urmare a estimarilor privind dividendele, pretul actiunilor Argus a urcat rapid dupa listarea din noiembrie 2002, de la 180.000 de lei la 270.000 de lei - in prezent.
Vasile Leu spune, insa, ca realitatea nu este aceeasi cu asteptarile pietei.
"Datorita specificului industriei, semestrul doi nu a fost la fel de bun ca primul la nivelul profitabilitatii. In plus, vom propune actionarilor sa reinvestim cea mai mare parte a profitului pentru a ne creste competitivitatea pe piata", a mentionat Leu.
Semestrul doi este, de obicei, mai slab pentru producatorii de ulei pentru ca in aceasta perioada se contracteaza toata materia prima (seminte de floarea soarelui) necesara productiei din anul urmator. Efortul financiar este prin urmare, sustinut, si afecteaza profitul.
Cifra de afaceri a companiei in primele sase luni ale anului trecut a fost de 21,8 milioane dolari.
Argus detine 20% din piata romaneasca a uleiului estimata la 220 milioane dolari, fiind singurul competitor de top fara o sustinere din partea unui actionar puternic. Principalii concurenti, Unirea Iasi si Topway, sunt detinuti de Cereol (Franta) si fondul de investitii Baring.
Vasile Leu considera ca Argus poate rezista pe piata in urmatorii ani fara sustinerea unui producator international si spune ca nu intentioneaza sa isi vanda actiunile pe care le detine, indiferent de pret.
"Cotatia a crescut mult in ultimile saptamani dar nu intentionez sa vand nici o actiune. De altfel, la pretul actual, nu intentionez nici sa achizitionez", afirma Leu.
Argus are in prezent 23.000 de actionari, dintre care singurul semnificativ (cu peste 10% din capitalul social) este Vasile Leu. Managerul detine 10,58% din actiuni.
Calculata la ultimul pret mediu de tranzactionare al actiunilor pe Rasdaq, participatia lui Vasile Leu valoreaza aproximativ 2 milioane de dolari.
Unul dintre actionarii importanti este si Banca tiriac, insa cu o detinere de sub 5%.
Salariatii companiei, detin, de asemenea, o parte importanta din capitalul social, in valoare de 352,48 miliarde de lei.  Capitalizarea bursiera a companiei este de peste 20 de milioane de dolari.
Argus a fost cea mai tranzactionata actiune de pe Rasdaq in luna decembrie si inceputul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO