Companii

Ardelean, Carpatair: La zborurile interne se aplică TVA de 24% la costurile de survol, la taxele de aeroport, la tot. De aici lipsa de atractivitate a acestor curse

Ardelean, Carpatair: La zborurile interne se aplică TVA...

Autor: Roxana Rosu

13.09.2014, 20:59 906

Costurile de operare pe cursele interne sunt cu 48% mai mari decât cele de pe rutele externe, pentru că la zborurile interne se aplică TVA de 24% la costurile de survol, la taxele de aeroport şi altele, de unde şi lipsa de atractivitate a acestor zboruri, este de părere Paula Ardelean, vicepreşedinte al Carpatair, companie care a operat curse regulate interne.

"Cursele externe sunt exceptate de la TVA. Mai mult, 24% din preţul pe care pasagerul îl plăteşte pentru un zbor intern revine statului, ceea ce nu se întâmplă la zborurile externe, potrivit unei prevederi la nivel european ce elimină dubla impunere“, a spus Ardelean.

Ea a adăugat că în cazul Carpatair cursele interne erau conectate la cele externe, altfel nu s-ar fi susţinut financiar. 

"Pe zboruri interne circulă de regulă doar pasageri cărora li se decontează aceste cheltuieli“. Paula Ardelean precizează că a încercat de mai multe ori să aducă această problemă în faţa oficialilor de la Finanţe.

„Dacă s-ar stabili TVA de 9%, atunci s-ar oferi un impuls pentru dezvoltarea traficului intern şi implicit a turismului. Am avut grupuri de turişti pe care îi aduceam cu avionul din străinătate până la Timişoara, dar care refuzau să ajungă în alt oraş din ţară cu avionul din cauza costului mare.“, a declarat vicepreşedintele Carpatair. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO