Companii

Arcom si-a dublat cifra de afaceri pe primul semestru

30.09.2004, 00:00 35

Compania de constructii Arcom SA Bucuresti, unul dintre jucatorii importanti de pe piata interna de profil, a realizat pe primul semestru al acestui an o cifra de afaceri in valoare de 564 miliarde lei (13,8 milioane euro), aproape dubla in lei fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii volumul de comenzi pe piata de profil, a spus Florian Florescu, director economic al Arcom SA.
Strategia Arcom de a se asocia cu companii straine in domeniul materialelor de constructii este si acum pusa in practica, in contextul in care se discuta acum vanzarea participatiei in una din societatile mixte actuale si formarea altor trei parteneriate.
"Arcom a mers bine in acest an, si in primele sase luni, si chiar pe primele opt luni, chiar daca nu avem cifrele finale. In capitala, am suferit unele intarzieri datorate restrictiilor impuse transportului de materiale de constructii in timpul zilei, dar ponderea lucrarilor din capitala in total lucrari este de numai 5% - 6%", a comentat Florescu.
Prin portofoliul sau de lucrari, Arcom se numara printre putinele companii care inregistreaza un ritm atat de rapid de crestere al afacerilor, in contextul in care piata constructiilor a crescut cu 8,6% pe primul semestru fata de perioada similara a anului trecut, potrivit statisticii.
De fapt, Arcom isi mentine ritmul de crestere inregistrat inca de la finele anului trecut. In 2003, compania a realizat venituri totale de 920 miliarde lei (24,5 mil. euro), fata de un nivel de 410 mld. lei (circa 13 mil. euro) in anul anterior.
Arcom era inainte de Revolutia din 1989 bratul extern al industriei romanesti de constructii, dar ulterior s-a confruntat cu o prabusire a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Intr-o asemenea conjunctura, Arcom s-a reorientat treptat catre piata interna si parteneriate sau asocieri cu firme straine, dar si-a propus sa revina de anul viitor pe piete din Algeria sau Libia, dupa cum afirmau recent oficiali ai companiei.
In cadrul strategiei de a se asocia cu companii straine, Arcom a format mai multe joint ventures cu francezii de la Lafarge (productie de gips carton), Gealan (pentru tamplarie din PVC), Zublin (constructii) sau Omnico (pentru a intra pe piata de pavele si borduri).
Oficialii companiei spun ca in perioada urmatoare va fi luata decizia de "a iesi" dintr-o asemenea societate mixta. In paralel, exista trei variante pentru formarea de noi societati mixte pe piata materialelor de constructii.
Pana acum, aceste intrari si iesiri ale Arcom din actionariatul acestor societati mixte au fost profitabile pentru compania de constructii.
Astfel, Arcom detine acum 10% din actiunile unicului producator de gips carton din Romania - Lafarge Arcom Gips, dupa ce a vandut un pachet de 90% din actiuni catre gigantul francez Lafarge in doua etape. Suma cumulata a celor doua tranzactii a depasit 8 mil. $, spun surse de pe piata.
Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii - montaj, producere si comercializare de materiale de constructii, echipamente, mecanizare sau inchiriere de utilaje.
Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.400 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar fostul secretar de stat MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO