Companii

Aprilie si mai creeaza premisele unui al doilea trimestru pozitiv pentru hotelieri

Aprilie si mai creeaza premisele unui al doilea trimestru pozitiv pentru hotelieri

Sonia Nastase, directorul general al Howard Johnson: Rezultatele hotelurilor sunt corelate cu cele ale economiei romanesti si cu modul in care stabilitatea si atractivitatea economiei se reflecta in tara si peste hotare

06.05.2010, 23:16 42

Aprilie a fost prima luna din 2010 in care incasarile hoteluluide cinci stele Howard Johnson din Capitala au crescut cu 5%, pefondul organizarii mai multor evenimente de business, dupa ceprimul trimestru din an a adus o scadere cu 11% in veniturilehotelului.

"Intr-o analiza comparativa, putem spune ca aprilie 2010 a fosto luna mai buna decat cea din anul anterior. Tendinta de cresterese pastreaza si la nivelul lunii mai, care a debutat sub auspiciibune, creand astfel premisele unui al doilea trimestru cu rezultateoptimiste", a declarat Sonia Nastase, directorul general alhotelului.

Nastase, 37 de ani, a preluat in octombrie anul trecutoperatiunile de conducere ale hotelului de cinci stele din Capitalacontrolat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Sonia Nastase este prima romanca numita director general la unhotel de cinci stele din Bucuresti, in conditiile in care totimanagerii unitatilor de cinci stele - Intercontinental, Hilton, JWMarriott, Radisson sau Crowne Plaza - sunt expati.

Nastase spune ca presiunea asupra tarifelor a fost in continuaremare, pe fondul unei concurente stranse, volumul serviciilor decazare si evenimente, atat pe segmentul de afaceri (seminarii,conferinte, sesiuni de training), cat si cel privat, a fost usor increstere.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson a rulat o cifra de afaceride 2,4 milioane de euro in perioada ianuarie-aprilie anul acesta,fata de 2,5 milioane de euro in perioada similara a anului 2009."Comparand rezultatele primelor patru luni ale anului cu perioadasimilara a anului trecut, observam ca acestea sunt in linii mari peacelasi palier cu cele din aceeasi perioada a anului trecut", aspus Sonia Nastase.

Gradul de ocupare al Howard Johnson Grand Plaza Hotel a fost maimare cu 4-5% in primele patru luni ale anului, pana la circa 45%,comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cei mai multi clienti ai hotelurilor din Capitala, inclusiv aiHoward Johnson, sunt clienti de business, numarul turistilor carese cazeaza fiind foarte mic, ceea ce constituie principala problemaa operatorilor hotelieri.

Piata hoteliera a fost in scadere cu aproape 34% anul trecut,pana la circa 570 de milioane de euro din cauza scaderii tarifelormedii si a gradelor de ocupare, potrivit companiei de consultantahoteliera Trend Hospitality.

"Rezultatele hotelurilor sunt corelate cu cele ale economieiromanesti si cu modul in care stabilitatea si atractivitateaeconomiei se reflecta in tara si peste hotare. Este asadar dificilde anticipat care va fi evolutia pietei hoteliere pana la sfarsitulanului", a precizat directorul general al Howard Johnson.

Hotelul a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8 milioane deeuro, cu 40% mai mica fata de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO