Companii

Apar primele efecte ale recoltei slabe din 2005: Vinterra nu poate plati datoriile la banci

10.09.2007, 19:57 26

Producatorul de vinuri Vinterra International, un joint venture romano-olandez, care detine 100 de hectare de vita-de-vie in regiunile Dealu Mare si Vanju Mare, a intrat in insolventa din cauza unor datorii de cateva sute de mii de euro catre banci.
"Ne aflam in imposibilitatea de a plati o serie de datorii catre banca si stat, datorii care au luat nastere in 2005, anul cu cea mai slaba recolta de la intrarea noastra pe piata. Am cerut insolventa pe o perioada de trei ani, timp in care ne angajam sa derulam un program de investitii", a declarat Nicolae David, directorul general al companiei si unul dintre actionari. David detine un pachet de 17% din titlurile producatorului de vinuri.
Reprezentantul Vinterra a mai spus ca producatorul a prezentat un plan de redresare care este analizat in prezent de creditori, insa exclude posibilitatea de a declara falimentul companiei.
"Discutam cu mai multi investitori pentru a putea redresa compania. Avand in vedere valoarea activelor companiei, precum si noile plantatii de vita-de-vie suntem increzatori ca vom gasi un partener puternic", a declarat Theo Jansen, reprezentantul companiei GeoDev BV, care detine 71% din capitalul Vinterra.
Sectorul viticol a inregistrat pierderi de 120 mil. euro in 2005, ca urmare a injumatatirii recoltei de struguri, calamitata de inundatiile din acel an. Daca marii producatori au gasit reursele pentru a sustine dezvoltarea businessului, in cazul unor jucatori de mici dimensiuni recolta slaba din 2005 a lasat amprente serioase asupra afacerii. In cazul Vinterra, efectele se vad in pierderile de 450.000 de euro raportate in 2006, in conditiile in care in ultimii ani compania inregistra un profit de cateva mii de euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.
Recolta de struguri din 2005 nu a fost insa singurul factor care a dus la declararea procedurilor de insolventa. Devalorizarea euro si-a pus amprenta asupra exporturilor companiei, inca din 2005 fiind consemnate primele scaderi pe pietele externe, volumul exportului ajungand la 30% din total productie fata de 50% in anii precedenti.
Activa pe piata vinurilor din 2000, compania detine o suprafata de 88 de hectare de vita-de-vie in Vanju Mare si 14 hectare in Dealu Mare, comercializand vinuri sub marca Black Peak, Bucur Villa si Hariton.
Ca urmare a recoltelor injumatatite din 2005, importurile de vin s-au triplat anul trecut fata de 2005, pana la valoarea de 22,1 mil. euro, fiind primul an in care Romania a avut o balanta deficitara la comertul cu vin.
Valoarea exporturilor a fost anul trecut de numai 13,5 mil. euro, potrivit datelor furnizate de Patronatul National al Viei si Vinului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO