Companii

Anul pandemiei, an prosper pentru firmele din construcţii. Primele rezultate ale companiilor arată, majoritar, creşteri ale cifrelor de afaceri în 2020. Anul 2020, cu tot cu pandemie, a adus construcţiilor a doua cea mai bună evoluţie an la an din ultimul deceniu

Anul pandemiei, an prosper pentru firmele din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.04.2021, 13:31 1804

„Creştere“ a fost cuvântul care a definit, pentru cele mai multe companii din domeniul producţiei de materiale de construcţii, anul 2020, chiar dacă mare parte a economiei a avut de suferit din cauza pandemiei de Covid-19. Primele date furnizate de jucători - la solicitările ZF din ultimele trei luni sau public, pe site-ul Ministerului de Finanţe ori în rapoartele financiare - arată creşteri de 20-30%, în medie. Astfel, avansuri semnificative au bifat companii precum InterTransCom (producător de plasă sudată din Bacău, deţinut de Ioan Teslaru), Elis Pavaje (producător de pavele din Alba, deţinut de familia Goţa) sau Electric Plus (producător de tâmplărie din Bacău, deţinut de Adrian Gârmacea).

„Anul 2020 a fost cel mai bun an din istoria companiei“, spunea la începutul lui 2021 Ştefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră, tot producător de tâmplărie, care a reuşit anul trecut o creştere de 9%.

La polul opus, există şi companii ale căror businessuri au fost afectate. Cemacon este una dintre ele. Producătorul de cărămizi din Cluj a ajuns la 125 de milioane de lei cifră de afaceri în 2020, după o scădere de 13% comparativ cu 2019, pe fondul problemelor aduse de pandemie. Totuşi, gradul de îndatorare a scăzut, lichidităţile au crescut puternic, iar stocurile de produse s-au redus, reflectând o cerere ridicată.

Anul 2020, cu tot cu pandemie, a adus construcţiilor a doua cea mai bună evoluţie an la an din ultimul deceniu, după cum reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9%. Doar în 2019 avansul fusese mai mare - considerabil însă, mai exact de aproape 28% faţă de anul precedent.

Într-un an pe care, în mare parte, românii l-au petrecut în gospodărie, reparaţiile capitale au ajuns pe culmi. Astfel, pe elemente de structură, acestea au avut cea mai mare creştere din ultimii patru ani, arată o analiză a ZF.

Totuşi, mulţi dintre jucătorii din construcţii se tem ca efectele negative ale pandemiei să nu se vadă abia în 2021 asupra acestei industrii. Numărul mare de proiecte anunţate în ultimele luni, multe dintre ele în zona de infrastructură, dă însă speranţă companiilor din construcţii. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO