Companii

Anul 2021 s-a încheiat cu maximul absolut al energiei electrice, dar ritmul de scumpire s-a mai domolit

Anul 2021 s-a încheiat cu maximul absolut al energiei...

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2022, 13:47 559

♦ Nivelul de 230 de euro pe MWh din decembrie 2021 este cel mai mare preţ al energiei de anul trecut, acesta fiind de altfel şi un record istoric. Pe de altă parte, preţul a fost cu 8% mai mare faţă de noiembrie, un ritm ceva mai domol faţă de lunile anterioare.

Ultima lună din anul trecut a dus la o medie de tranzacţionare a energiei pe platforma spot a bursei OPCOM de 230 de euro pe MWh, record istoric, estimările pentru anul acesta indicând preţuri ridicate, cel puţin până la finalul primului trimestru.

Unul dintre factorii care au generat acest tsunami este scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2 generată de ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru martie 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă.

Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media din 2020, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale. Alături de revenirea cererii şi a exploziei certificatelor de emisii de CO2, producţia neobişnuit de mică de energie verde de anul acesta a dus şi ea la scumpiri fără precedent la energie. Spre exemplu, datele de la Transelectrica arată că în primele nouă luni ale anului trecut producţia de energie verde locală a fost cu 10% mai redusă faţă de cea din 2020, de circa 6,3 TWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO