Companii

Antibiotice a crescut in 2003 asa cum si-a propus: lent

18.02.2004, 00:00 19



Producatorul de Antibiotice Iasi a atins in 2003 obiectivele rezervate pe care si le-a propus la inceputul anului: crestere usoara a cifrei de afaceri si a profitului, in favoarea stabilitatii financiare.



Compania a raportat ieri vanzari preliminate de 36 milioane de dolari (1.215 miliarde lei), in crestere cu 5% comparativ cu anul anterior. In termeni reali, vanzarile chiar au scazut usor, data fiind inflatia de 14% de anul trecut.



Profitul net preliminat s-a cifrat la 4 milioane dolari (136 miliarde lei), comparativ cu 3,6 milioane in anul anterior.



"Rezultalele sunt conforme cu asteptarile si strategia noastra. Am incercat sa reducem dependenta de piata interna si sa crestem ponderea profitului in vanzari. Cea mai mare realizare este cresterea exporturilor, la 8 milioane de dolari", a declarat pentru ZF Ioan Nani, director general al Antibiotice Iasi.



In ultima perioada, exporturile Antibiotice au crescut cu circa 2 milioane de dolari anual.



Cele mai vandute produse de export ale Antibiotice sunt Nistatin, produs cu care Antibiotice detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.



"In ultimii ani am investit substantial pentru a moderniza liniile de productie a celor doua substante. Vom incepe sa exportam anul viitor Vitamina B12 si in Australia", spune Nani.



Compania a obtinut anul trecut aprobari pentru a vinde pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul acesta.



Anul trecut, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Malaezia sau Indonezia.



Reorientarea companiei catre export a avut loc pe fondul blocajului financiar din sistemul sanitar romanesc, ce a facut ca datoriile statului catre furnizorii de produse medicale sa depaseasca 200 de milioane de euro pe parcursul anului trecut.



Antibiotice este una din cele mai afectate companii romanesti din acest punct de vedere din cauza ponderii ridicate a vanzarilor catre spitale in cifra de afaceri.



La sfarsitul anului trecut, de exemplu, compania inregistra creante de 777 miliarde lei, reprezentand 63% din cifra de afaceri.



"Anul acesta vom reincepe sa acordam o atentie mai mare pietei interne, unde ne pregatim sa lansam 10 - 12 produse noi. Vom creste atat la intern cat si la export si estimam ca vom atinge o cifra de afaceri de 1.350 - 1.400 miliarde lei (41 milioane dolari - n.r.)", afirma Nani.



Antibiotice detine, valoric, aproximativ 3,5% din piata romaneasca a medicamentelor, estimata la peste 600 milioane euro, fiind al saptelea jucator.



Principalii competitori pe piata sunt GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (SUA), Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj - Napoca



Antibiotice a ramas singurul producator de medicamente la care statul mai este actionar majoritar. Ministerul Sanatatii si Familiei detine 53% din actiuni. Actiunile Antibiotice sunt tranzactionate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultima cotatie fiind de 3.050 de lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 33 milioane dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO