Companii

Antiasmaticele nu functioneaza la copiii sub sase ani

13.11.2003, 00:00 45



Medicii au numeroase indoieli in legatura cu modalitatile de tratare a copiilor de varsta prescolara bolnavi de astm. Un studiu realizat de medici britanici si citat de BBC arata ca medicamentele recomandate in mod normal pentru aceasta categorie de copii au efecte reduse.



Astfel, dupa evaluarea situatiei a 200 de copii tratati cu placebo sau steroizi s-a constatat ca nu exista practic nici o diferenta notabila.



Conform rezultatelor studiului, publicate in revista medicala The Lancet, cercetatorii au sugerat ca medicii ar trebui sa reevalueze tratamentul pentru acesti copii.



Majoritatea cazurilor de astm sunt diagnosticate la copii cu varste cuprinse intre sase si 16 ani, dar exista si un tip specific de astm care apare la copii mai mici si care este numit de medici astm viral.



Pe de alta parte, exista si alte cateva studii care arata ca la copii in general, nu neaparat in aceasta grupa de varsta, un tratament de scurt timp cu steroizi da rezultate.



Mare parte a copiilor diagnosticati cu astm viral inainte de sase ani reusesc sa scape de boala pana la sase ani.



In Marea Britanie si Statele Unite medicii sunt sfatuiti sa prescrie un tratament de cinci zile cu steroizi pe cale orala pentru copiii foarte mici care sufera de pe urma acestor atacuri de astm viral. Cu toate acestea, studiile anterioare au reliefat concluzii contradictorii referitoare la eficienta metodei.



Dr. Abraham Oommen si colegii sai de la University of Leicester au decis sa testeze tratamentul. Studiul lor a fost realizat pe un numar de 217 copii, divizati in doua grupe.



Parintii copiilor din primul grup le-au dat acestora steroizi (prednisolone) timp de cinci zile, in timp ce in cel de-al doilea grup, copii au primit placebo tot timp de cinci zile.



Medicii au analizat datele stranse despre cei 120 de copii care au mai avut un atac de astm in aceasta perioada.



Ei au observat ca nu au existat nici un fel de diferente intre cele doua grupuri. Severitatea crizelor a fost similara, iar sansele ca micii pacienti sa ajunga la spital au fost egale.



"Nu exista nici un beneficiu evident din tratarea copiilor cu prednisolone", au conchis cercetatorii, care au propus revizuirea recomandarilor actuale.



"Aceasta strategie ar putea necesita o reevaluare in cazul copiilor prescolari cu astm viral, de vreme ce nu exista beneficii clare care sa contrabalanseze riscurile potentiale".



Profesorul Martyn Partridge, consilier-sef in domeniul medical in cadrul National Asthma Campaign din Marea Britanie, a declarat ca este nevoie si de alte studii pentru confirmarea acestor observatii.



"Exista alte cateva studii care arata ca, in general la copii, dar nu in mod specific in aceasta grupa de varsta, un tratament de scurta durata cu steroizi este de ajutor", a amintit el. "Prin urmare, majoritatea medicilor vor recurge la concluziile lor specifice in fiecare caz in parte", a apreciat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO