Companii

ANRM dezaluie investitiile in explorare: 370 mil. dolari intre 1992-2002

03.12.2002, 00:00 26

Companiile petroliere au inregistrat in perioada 1993-2002 costuri de explorare de aproximativ 370 milioane dolari, din care peste 212 milioane dolari reprezinta investitii ale companiilor straine ce opereaza in acest domeniu, au anuntat reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Printre companiile straine atrase de "betia" descoperirii de noi structuri de gaze sI titei se numara Shell (cu investitii in operatiuni de explorare de cca 70 mil.$), Amoco (care acum face parte din gigantul petrolier britanic British Petroleum), compania britanica Ramco Energy, Total Fina Elf (Franta), Conoco (SUA), Wintershall (Germania) sau Tullow Oil (Irlanda).
Alaturi de acestea, activeaza companiile romanesti SNP Petrom si Romgaz Medias, si, probabil, in viitorul imediat, grupul petrolier privat Rompetrol, interesat de activitatI de explorare sI productie de hidrocarburi pe teritoriul Romaniei.
Ca urmare a efortului tehnic si financiar al operatorilor din domeniul petrolier au fost identificate 39 de structuri de titei si gaze, potrivit documentului ANRM.



Inca o cincime din zacaminte, nedescoperite
In prezent, peste 70% din suprafata tarii este sub incidenta unor acorduri de concesiune petroliera, sustin surse din cadrul ANRM.
La 1 ianuarie 2002, cinci acorduri de concesiune erau in curs de acordare, 8 - in derulare cu companii straine, 18 - cu SNP Petrom, 14 acorduri cu Romgaz, unul cu GTI (firma privata romaneasca).
Cu toate ca Romania este apreciata de specialistii in domeniu ca o tara "matura" din punct de vedere al zacamintelor petroliere- primele activitati de productie fiind inregistrate in 1857, pentru titei si 1909 pentru gaze-, expertii ANRM considera ca peste 20% din potentialul de gaze sI titei nu a fost inca descoperit.
Rata de succes pe plan mondial in activitati de explorare in domeniul petrolier este de 15-20%, potrivit specialistilor.
"Afacerile din domeniul extractiei petrolului presupun o mare doza de risc, astfel ca operatorii de profil sunt companii foarte potente din punct de vedere financiar, care-si pot permite riscul de a pierde multi bani", explica specialistii.
O companie mare prefera sa investeasca in 30 de locatii diferite, avand sanse mult mai mari sa aiba succes in cateva dintre ele, decat sa-si concentreze resursele in doua sau trei perimetre, unde costul integral al investitiei este suportat de un singur operator. De aceea, firmele cauta sa opereze impreuna in acelasi perimetru de explorare.
Potrivit legii petrolului, companiile investitoare straine trebuie sa plateasca statului roman taxa pentru exploatare si redeventa (o cota negociabila din productia bruta pe care o va obtine) in baza acordului de concesiune petroliera incheiat cu reprezentantul statului, sI anume ANRM.

Nu toti cei care pierd pleaca
Pana acum, companiile petroliere straine care au investit in operatiuni de explorare si au pierdut, au procedat in doua feluri. Fie s-au retras, incercandu-si norocul in alta parte in afara Romaniei, altii au ramas sperand ca vor gasi, in cele din urma gaze sau titei.
Din prima categorie fac parte grupul anglo-olandez Shell (care a operat in nordul Transilvaniei la mijlocul anilor ' 90), Amoco, Arco, Total Fina Elf sau Conoco (ultimii doi retragandu-se in aceasta toamna, dupa esecul rasunator inregistrat in Marea Neagra).
In a doua categorie sunt grupate putine companii, care au ramas sa activeze in Romania chiar dupa ce au inregistrat esecuri: grupul german Wintershall sau compania britanica Ramco Energy.
"ANRM face eforturi deosebite sa mentina interesul investitorilor pentru explorare in aceasta zona. Compania noastra a convenit cu Agentia un program flexibil de lucrari, in conditiile in care noi avem posibilitatea ca la finele fiecarui an, pe baza rezultatelor obtinute in cele trei perimetre, sa ne retragem sau sa continuam operatiunile", a spus pentru Ziarul Financiar
Vladimir Rosca, directorul filialei Ramco Romania.
Compania a investit 14 mil.$ intr-un perimetru fara succes, dar acum este operator in alte trei perimetre - Brodina, Cuejdiu, Bacau. In primele doua perimetre, Ramco activeaza alaturi de Romgaz, Europa Oil& Gas si Millenium International Resources Corporation LTD, compania britanica avand o participatie de cca 37% in fiecare perimetru, costurile fiind acoperite de fiecare partener proportional cu participatia detinuta in perimetru.
Pe de alta parte, Wintershall este acum in postura de a deveni primul producator privat de gaze din Romania, dupa ce testele de productie au identificat gaze in blocul Transilvania Sud, unde opereaza alaturi de Romgaz Medias.
Productia de gaze ar putea incepe in iulie 2003, urmand sa fie impartita 50%-50% cu Romgaz. In acest moment, compania germana isi evalueaza investitiile pe care vrea sa le faca in perimetru pentru a incepe productia.
Rezultate promitatoare ar putea obtine in perioada urmatoare Ramco sau  Tullow Oil, potrivit unor surse din piata.

Sase perimetre noi isi asteapta investitorii
ANRM a scos la licitatie sase perimetre, primind pana acum oferte din partea a doua companii romanesti (SNP Petrom) si doua americane (Amromco, Pannonian Energy). Companiile petroliere interesate mai au insa timp sa depuna oferte pentru cinci perimetre (E IV - 1 Suceava, E IV - 2 Viperesti, E IV - 4 Anina, E IV - 5 Satu Mare si E IV - 6 Midia Vest) din totalul celor sase inca 45 de zile de la data publicarii Ordinului Presedintelui ANRM in Monitorul Oficial, potrivit legii concesiunilor.
SNP Petrom, Rompetrol sI compania americana Amromco au depus oferte in vederea concesionarii operatiunilor petroliere in perimetrul E IV -3 Zegujani sunt acum in faza de evaluare la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO