Companii

ANRE schimba circulatia banilor in natura Conel

22.06.2000, 00:00 12



Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis o noua procedura de repartizare la producatori a incasarilor rezultate din vOnzarea energiei electrice aplicabila de la 1 iulie, care inlocuieste vechiul traseu al banilor in Conel si iulie, informeaza un comunicat al ANRE.

Reglementarea stabileste un mecanism de transfer zilnic, direct in conturile producatorilor de energie electrica si ale celorlalti operatori din sectorul energiei, a sumelor incasate de sucursalele de distributie ale SC Electrica SA pentru energia electrica furnizata consumatorilor, accelerand practic ajungerea fondurilor la destinatari.

Incasarile cuvenite fiecarui agent economic din sector vor fi stabilite de catre operatorul comercial, entitatea care va avea rol de reglementare comerciala a sistemului energetic national. Acesta va stabili, practic, procentul din incasari care revine producatorului, cel care revine Electrica, pentru distributie si furnizare, cel care revine Conel, pentru transport si logistica.

"Operatorul comercial stabileste pentru fiecare luna aceste procente, tinand seama de o serie de factori, precum datoriile istorice, plata prin ordine de compensare sau plata in valuta", a declarat Ziarului Financiar Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE. Aceste procente sunt trimise direct la sucursalele de distributie, si nu la Electrica, pentru a elimina subiectivitatea si netransparenta, ca si durata mare a platilor.

Vechiul sistem al Conel prevedea ca toate incasarile pentru energia vanduta sa fie colectate de sucursalele de distributie, adunate intr-un cont colector, si apoi repartizate dupa "criterii cunoscute numai de ei".

"Speram ca prin aceasta decizie sa influentam in mod pozitiv circulatia banilor in interiorul sectorului", a spus Sandulescu.

Un efect indirect al noilor reglementari va fi ca Electrica, care nu mai poate astfel sa-si opreasca direct suma cuvenita si sa dea restul mai departe, va fi mult mai interesata sa creasca rata incasarilor.

ANRE spune ca a luat inca de anul trecut o serie de masuri pentru reducerea arieratelor si a blocajului financiar din economie.

Una dintre acestea se refera la introducerea in licentele emise agentilor economici din productia, transportul si furnizarea electricitatii si a energiei termice a obligativitatii constituirii de garantii intr-o forma care sa asigure solvabilitatea in orice moment a agentului economic respectiv.

ANRE a prevazut in contractele-cadru penalitati pentru neplata in termen a contravalorii energiei furnizate sau a serviciului prestat, de regula de 0,3% pe zi, mai mari decOt dobOnzile practicate in prezent de banci pentru a stimula plata la timp a datoriilor catre agentii economici din sectorul energiei si a descuraja practica utilizarii acestora drept creditori.

O alta masura adoptata de ANRE in scopul reducerii arieratelor si a blocajului economic a fos selectarea consumatorilor eligibili in functie de plata integrala a sumelor datorate furnizorului actual de energie electrica, societatea Electrica. ANRE afirma ca in prezent se constata ca o serie de mari consumatori industriali depun eforturi substantiale pentru a-si plati datoriile catre furnizorul actual si a putea deveni consumatori eligibili in cursul anului viitor.

O altima masura avuta in vedere de ANRE a fost introducerea, de la 19 iunie, a tarifelor cu plata in avans a electricitatii consumata de abonatii casnici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO