Companii

ANRE: Fără bonusul plătit de consumatorii de electricitate, unii producători de energie termică ar intra în faliment, cu impact în tot sistemul. Primăriile nu virează subvenţiile către operatori

ANRE: Fără bonusul plătit de consumatorii de...

Autor: Roxana Petrescu

21.11.2021, 09:45 991

În ultimii zece ani de zile, fiecare consumator de energie electrică din România a sprijinit prin facturi producţia de energie termică eficientă, din 2011 şi până acum sumele strânse prin acest bonus fiind de peste 1,7 mld. euro. Consumatorul de energie este astfel unica sursă certă de finanţare pentru un sistem de încălzire care nu îi poate asigura confortul.

Din 2011, consumatorii de energie din România plătesc prin facturile lunare o taxă pentru susţinerea cogenerării de înaltă eficienţă, adică a producţiei de energie termică şi electrică cu randamente foarte bune, gestionarea acestei scheme, care se aplică şi în Polonia sau Germania, fiind responsabilitatea Transelectrica.

„De la implementarea taxei de cogenerare, în 2011, până în prezent Transelectrica, în calitate de administrator al schemei de sprijin, a încasat suma de 8.794.757.237,47 de lei (circa 1,7-1,8 mld. euro)“, au răspuns reprezentanţii Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei. Banii strânşi s-au dus către 37 de beneficiari, majoritatea activi în zona de transport, distribuţie şi producţie a energiei termice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO