Companii

Anomalia România: preţul gazului din producţie internă vândut de Petrom şi Romgaz este cu 50% mai mare decât cel adus de la ruşi. La o creştere de numai 3% a cererii, preţul s-a dublat

ANALIZĂ

Anomalia România: preţul gazului din producţie...

Autor: Roxana Petrescu

18.01.2022, 00:07 44718

♦ Aproape în fiecare lună din 2021, din primele trei trimestre, preţul gazului din producţia locală a fost mai mare decât cel importat, prin lanţuri de intermendiari, de la Gazprom. Specialiştii din piaţă spun că de fapt o falsă lipsă a ofertei a inflamat preţurile ♦ Cei doi mari producători, OMV Petrom şi Romgaz, nu răspund.

Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că preţul mediu de închidere a tranzacţiilor pe piaţa contractelor negociate bilaterale, acolo unde este vândut gazul produs în România, a fost aproape în fiecare lună mai mare decât cel importat în 2021, o tendinţă similară fiind vizibilă şi pe contractele încheiate pe pieţele centralizate. Informaţiile sunt deocamdată disponibile pentru primele 10 luni ale anului trecut. Au fost, de exemplu, luni în care gazul românesc a fost cu peste 50% mai scump faţă de cel importat. Astfel, media lunii iulie a fost de 90,4 de lei/MWh pe contractele negociate direct, în timp ce gazul rusesc ajungea local la un preţ de 66 de lei pe MWh.

Producţia internă de gaze este realizată de două mari companii, OMV Petrom, controlată de OMV, deci de statul austriac, şi de Romgaz, deţinută de statul român. În ultimii ani, producţia internă a fost suficientă pentru acoperirea cererii naţionale, dar lucrurile s-au schimbat anul trecut când, odată cu revenirea cererii, importurile au devenit tot mai importante. Niciuna dintre cele două companii nu a oferit comentarii pe această temă până la închiderea ediţiei.

„Aşa au hotărât producătorii“, spune Dumitru Chisăliţă, unul dintre cei mai buni specialişti pe zona de gaze naturale, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. „Prin GRP (gas release program) a fost indus la nivel de piaţă o falsă lipsă a ofertei. Practic, gazul intern deşi exista, nu se putea vinde iar atunci preţul a crescut peste cel din import“, explică specialistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO