Companii

Andronescu a adus 200 de medici de la stat pentru cel mai mare spital privat din Bucureşti

Doris Andronescu şi şeful CNAS Lucian Duţă (dr.), ce are pe mână bugetul sănătăţii de 4 mld. euro pe an, au tăiat panglica de inaugurare

Andronescu a adus 200 de medici de la stat pentru cel mai mare spital privat din Bucureşti

Autor: Mirabela Tiron

14.04.2011, 23:36 2979

În spitalul Sanador au fost angajaţi 200 de medici cu contractde muncă şi alţi 400 vor lucra în regim de colaborare. Numărulacestora va creşte odată cu creşterea numărului de pacienţi."Aceşti medici provin din spitalele de stat, din Floreasca, Elias,Spitalul Clinic Sf. Ioan şi nu numai. Pentru a opri exodultinerilor medici în străinătate, încercăm să facem echipe care săcuprindă atât medici cu ani de experienţă, cât şi medici tinerientuziaşti", a declarat Doru Herghelegiu, directorul spitaluluiSanador. În toate clinicile Sanador lucrează în total 460 de medicicu carte de muncă sau colaboratori şi 200 de asistente.

Întrebat de ZF ce salarii primesc medicii cu contract de muncăla Sanador şi cei care colaborează, Florin Andronescu, soţul luiDoris Andronescu, care a prezentat ieri spitalul, nu a dorit să deainformaţii, însă a precizat că salariile sunt cu siguranţă multpeste cele pe care le-ar primi la stat.

Salariul mediu al unui medic în sistemul public este de 500-600de euro, în timp ce salariul mediu în Bucureşti al unui medic celucrează la privat este de 900 de euro.

Doris Andronescu, care deţine clinicile Sanador, a declarat căspitalul inaugurat ieri este sin­gular prin faptul că oferă toatespecialităţile medicale şi chirurgicale. În spital există undepartament de car­diologie intervenţională, în cadrul căruiafuncţionează laboratoare de electrofiziologie şi de cateterism,acesta fiind un domeniu medical mai puţin abordat în celelaltespitale private, potrivit lui Andronescu.

Lansarea spitalului Sanador are loc la trei ani de ladeschiderea de către MedLife a Life Memorial Hos­pital şi la cinciani după ce Euroclinic (astăzi controlat de Centrul Medical Unirea)apărea ca o aripă privată a Spitalului Floreasca.

Un medic de la stat: Vreau la privat pentru salariu şicondiţiile de muncă

Cătălin Dogioiu, managerul spitalului universitar de stat C.F.RWiting nr. 1 şi medic primar pe chirurgie generală, căruia i s-aoferit o poziţie de colaborator pe chirurgie generală în spitalulSanador, sus­ţine că nu doar el, ci şi alţi colegi din spitalul destat îşi doresc să lucreze într-un spital privat, unde salariilesunt mult mai "motivante", iar con­diţiile de muncă mai bune.

"Sunt trei factori care contribuie la deci­zia unui medic de-apleca din sistemul de să­nă­tate de la stat: sa­la­riul, condiţiilede muncă şi recunoaşterea socială. Într-un spital privat acesteasunt net diferite în sensul bun faţă de cele de la stat", ade­clarat el.

Complexitatea unui spital este evaluată în funcţie deinfrastruc­tu­ra tehnică, atât de do­tările pe care le are, cât şide siste­mele de protecţie la incendii şi cutremure, dar şi decalitatea aeru­lui din spital, după cum apreciază DoruHer­ghe­legiu, directorul spitalului

. El a susţinut că în spitalul Sanador în fiecare ca­meră pentrupacienţi aerul este filtrat, iar în sălile de terapie intensivăsunt filtre microbiologice şi aparate de procesare a aerului.

Preţul unei zile de spitalizare, similar cu cel de la unhotel de 5 stele

Spitalizarea se face în camere care au pe lângă un pat, untelevizor LCD, o canapea extensibilă, o casetă de valori şi unfrigider cu minibar.

Preţul unei zile de spitalizare este similar cu cel practicat dehotelurile de cinci stele.

Astfel, tarifele pe ziua de spitalizare variază între 500 de lei(121 euro) şi 760 de lei (185 euro), potrivit oficialilorspitalului.

În acest preţ sunt incluse trei mese pe zi, cateringul fiindasigurat de City Grill. Spre comparaţie, o noapte de cazare lahotelul de cinci stele Intercontinental costă 170 de euro penoapte. O naştere normală în spitalul Sanador costă între 6.200 lei(1.511 euro) şi 7.700 lei (1.878 euro), în timp ce o cezarianăcostă între 9.000 lei (2.195 euro) dacă participă un medicspecialist şi 10.500 de lei (2.560 euro) dacă participă un medicprofesor universitar.

Şapte săli de operaţie, 17 paturi la terapie intensivăşi trei săli de naştere

Spitalul Sanador dispune de un bloc operator format din şaptesăli de operaţie, 17 paturi la terapie intensivă pentru adulţi şişapte paturi de terapie intensivă pentru bebeluşi. De asemenea,spitalul, care operează o flotă de trei ambulanţe, pune ladispoziţie câte un compartiment de primiri urgenţe pentru copii şiadulţi.

Blocul de naşteri din cadrul spitalului are trei săli de naştereşi de intervenţii chirurgicale ginecologice şi este conectat cu osecţie de terapie intensivă pentru nou născuţi. În cadrulspitalului funcţionează şi un ambulator, în care se pot efectuaconsultaţii de tipul ecografiilor, intervenţii de mică chirurgie cuinternare de zi, explorări funcţionale şi un departament deradiologie imagistică medicală.

Anul acesta se aşteaptă ca spitalul să opereze la un grad deocupare de 30 de procente, adică sunt aşteptaţi 3.500 de pacienţicare să îşi facă abonamente.

Clinicile Sanador au avut anul trecut afaceri de 11 mil. euro,iar anul acesta şi-au bugetat 15-16 milioane de euro, din carespitalul ar urma să genereze 5 milioane de euro.

Bazele companiei Sandor au fost puse în 2001, iar acţionarulunic al Sanador înregistrat la Registrul Comerţului este DorisAndronescu, soţia omului de afaceri Florin Andronescu.

Piaţa serviciilor medicale private este estimată la peste 400mil. euro, iar principalii jucători sunt MedLife, Medicover,Centrul Medical Unirea, Sanador, Euro­medic, Gral, Romar,Medcenter, Polisano, Anima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO