Companii

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: E un moment extraordinar să o luăm de la zero în orice industrie. Recuperarea în K poate fi influenţată de politicile guvernamentale

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: E un moment...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2021, 14:45 131

Recuperarea economică în K, în care unele domenii ale economiei se redresează, iar alte pierd foarte mult sau dispar, poate fi influenţată de politicile guvernamentale, în funcţie de sectoarele care sunt susţinute. E un moment extraordinar să o luăm de la zero în orice industrie, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group în cadrul dezbaterii CONFIDEX. 

”Managerii români, cultura şi experienţa managerială ne fac să fim pesimişti privind viitorul. Chiar şi când am văzut că revenirea este mai rapidă, suntem în continuare pesimişti, chiar dacă vedem o recuperare într-un V destul de optimist. Acest K shaped recovery poate fi influenţat de politicile guvernamentale, în funcţie de sectoarele care sunt susţinute. E un moment extraordinar să o luăm de la zero în orice industrie.”

În cadrul aceleiaşi dezbateri, CEO Impetum Group a spus că România are foarte mult potenţial de dezvoltare, iar agricultura este mult sub potenţialul ei. Multe companii din acest sector se află în dificultate şi structura lor de capital nu le ajută să se dezvolte.

”O ideea bună ar fi un fond de investiţii controlat de stat, care ar genera o explozie pentru companiile româneşti”.

În ceea ce priveşte evoluţia companiilor de stat, Andrei Cionca a precizat că, spre deosebire de situaţia din companiile private, încă nu există o situaţie a firmelor de stat care au restructurat.

” Am ales 31 de companii de stat aflate în dificultate (rezultat operaţional negativ în ultimii 3 ani), acestea au  în total pierderi de 31 mld. de lei/an, datorii totale de 11 mld. şi cifră de afaceri de 9 mld. lei şi 65.000 de angajaţi şi familii care depind de ele. Dintre toate acestea, doar 5 au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară disponibile în legislaţia românească: 2 au apelat la dispoziţiile OG6 pentru reducerea datoriilor la bugetul de stat, 1 a intrat în concordat preventiv şi 2 au luat ajutor de stat de salvare sau restructurare”.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO