Companii

Andra Olar-Caragea, CEO CITR: Încurajăm autorităţile implicate în modificarea legii insolvenţei să acţioneze cu deschidere şi rapiditate pentru adoptarea măsurilor propuse

Andra Olar-Caragea, CEO CITR

Andra Olar-Caragea, CEO CITR

Autor: Cristina Bellu

12.05.2020, 12:32 134

Companiile aflate în insolvenţă în momentul actual traversează o perioadă mult mai anevoioasă, în contextul în care criza generată de pandemia de COVID-19 şi efectele ei dublează dificultăţile lor pre-existente, consideră  Andra Olar-Caragea, CEO CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România. Ea precizează că măsurile aprobate recent de guvern privind modificarea legii insolvenţei pot reprezenta o plasă de siguranţă pentru multe dintre companiile locale aflate în dificultate.

„Încurajăm autorităţile legislative implicate în modificarea legii insolvenţei să acţioneze cu deschidere şi rapiditate pentru adoptarea măsurilor propuse în timp util şi le asigurăm că experienţa noastră confirmă faptul că atât amânarea şi prelungirea, cât şi suspendarea termenelor anunţate, sunt măsuri solicitate şi necesare companiilor în insolvenţă”, spune Andra Olar-Caragea.

Guvernul României a aprobat luni, 11 mai,  o serie de măsuri de modificare a Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, urmând ca acestea să fie propuse spre adoptare de către Parlament, iar ulterior forma adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.

Modificările prevăd suspendarea şi extinderea unor termene printre care depunerea planurilor de reorganizare, pentru facilitarea activităţii companiilor aflate în preinsolvenţă (concordat preventiv) şi insolvenţă (observaţie şi reorganizare).

„Prin aceste modificări propuse de Guvernul României, atât de necesare şi aşteptate, ne alăturăm unor state europene precum Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia şi Bulgaria, care oferă cu succes o plasă de siguranţă companiilor pe care se bazează economia”, adaugă Andra Olar-Caragea.

În cazul companiilor aflate în procedură de concordat preventiv, perioada în care se desfăşoară negocierile asupra proiectului de concordat preventiv se prelungeşte cu 60 de zile. De altfel, şi perioada de elaborare a ofertei de concordat şi de negociere a acesteia se modifică cu câte 60 de zile. Guvernul prelungeşte cu alte două luni perioada necesară pentru satisfacerea creanţelor, acordând timp companiilor să gestioneze criza cauzată de pandemia COVID-19.

“Conform modificărilor, obligaţia de depunere a cererii de insolvenţă de către debitor în maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă se suspendă pe perioada stării de alertă şi încă 30 de zile după încetarea acesteia. Companiile aflate în dificultate vor putea analiza în acest timp posibilităţile de relansare a businessului, şansele de revenire în piaţă şi perspectivele de achitare a debitelor restante. În cazul în care vor constata că starea de dificultate continuă să persiste, vor avea obligaţia formulării cererii de supunere sub protecţia legii insolvenţei”, spun specialiştii CITR.

Totodată, în cazul companiilor care şi-au întrerupt total sau parţial activitatea ca efect al deciziilor autorităţilor pe durata stării de urgenţă şi în starea de alertă, creditorii pot formula cererea de intrare în insolvenţă asupra companiilor debitoare numai după încercarea rezonabilă de încheiere a unei convenţii de plată.

Observăm că se pune accent pe gestionarea amiabilă, prin negociere, a relaţiei creditor-debitor, un pas înainte înspre realizarea ajustărilor legislative impuse prin Directiva UE privind cadrele de restructurare preventivă, care trebuie implementată comunitar până în iulie 2021. Aşteptăm şi este absolut necesar şi un al doilea val de măsuri care să vină în completare cu un pachet de susţinere economică pentru aceste companii”, adaugă Cristina Ienciu-Dragoş, Head of Legal CITR şi Country Coordinator Insol Europe - organizaţie europeană a specialiştilor în insolvenţă şi restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO