Companii

ANALIZĂ ZF: Topul celor mai mari exportatori de cereale: chinezii, americanii şi elveţienii domină exporturile de 2 mld. euro de grâu şi porumb

ANALIZĂ ZF: Topul celor mai mari exportatori de cereale:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.04.2019, 00:07 1115

♦ Exporturile de cereale s-au situat anul trecut la peste 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de anul precedent ♦ Cei mai mari cinci traderi şi-au păstrat poziţiile doi ani consecutivi, pe o piaţă care per total a crescut ♦ O singură afacere românească este prezentă în clasamentul celor mai mari zece exportatori de cereale.

Traderii COFCO International (fosta Nidera), parte a gru­pului chinez cu acelaşi nume, ADM România Trading, parte a grupului ADM din SUA, şi Ameropa Grains, de­ţinut de gru­pul cu ace­laşi nume din Elveţia, au fost anul trecut cei mai mari exportatori de ce­rea­le, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimii ani, bătălia pentru primul loc s-a dat între COFCO şi ADM, traderi care în 2018 şi-au păstrat poziţiile în ierarhia dominată de jucători străini. Traderii de cereale au venit în România în urmă cu mai bine de 15 ani, atraşi de producţiile agricole bogate deţinute de fermierii locali, dar şi de accesul facil spre alte ţări prin intermediul porturilor de la Dunăre şi de la Marea Neagră.

De altfel, jumătate din exportul de cereale din România merge în ţări din Europa şi jumătate în alte ţări precum Turcia sau Egipt. În plus, traderii de cereale au cumpărat sau au ridicat silozuri în partea de vest a ţării, ca să exporte mai uşor cerealele.

Dacă fermierii sunt majoritar români, în ceea ce priveşte comerţul cu cereale, puţini oameni de afaceri români au reuşit să se impună pe piaţă. De exemplu, în topul celor mai mari exportatori de cereale şi-a făcut loc un singur antreprenor român, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj.

Compania s-a situat anul trecut pe locul nouă în topul celor mai mari exportatori de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO